Brugeranmeldelse sygdom og seksualitet

Brugeranmeldelse af Else Olesens
online kursus ‘Sygdom & Seksualitet’

Af Martin Mogensen

Må jeg stille dig et personligt spørgsmål? Hvor vigtig er din seksualitet i dit liv?

Og nu tænker du, ‘det kommer da overhovedet ikke dig ved, men det spiller da en vis rolle’. Jeg spørger igen om lidt, måske er dit svar lidt anderledes.

Vi håber alle at gå fri for en ulykke eller svær sygdom, der ændrer vores liv markant, så markant at der skal ofres store mængder tid i sundhedsvæsnet, operationer, medicin og psykisk omstilling for et nyt fodfæste, en ny hverdag hvis udfaldet bliver en langvarig medicinsk behandling, kørestol eller måske amputation. Desværre er listen ikke udtømmende og vi må bare erkende, at på et tidspunkt i livet bliver vi ramt af noget. Men før den tid, da var dit liv måske lidt mere på skinner med hverdag, mand/kone, børn – måske single og fokuseret på noget andet.

Men en ting er sikker: du var formentlig afklaret med din identitet som mand eller kvinde og vidste hvad du ville, du havde planer, drømme og håb – og vellidt af familie og venner for den, du er. Og det er faktisk en del af din seksualitet – din identitet som menneske. Og helt dybest inde, er din seksualitet lige så vigtig som mad, drikke og den luft du indånder og er afhængig af, hver dag.

Forestil dig så, at alt det bliver revet midt over – nu skal du igennem et sygdomsforløb, måske resten af livet, accept og tilpasning vil fylde rigtig meget. Og når du er landet, sammen med partner/familie – måske endda længe før, vil du komme til en erkendelse af, at der mangler brikker i dit liv – brikker sundhedsvæsnet ikke bare giver dig og som du næsten ikke kan få dig selv til at spørge om. Men nærhed og intimitet er enormt vigtigt under sygdom. For begge parter og i forskellig grad.

Efter alt det de har gjort for mig nu, kan jeg jo ikke tillade mig at bede om hjælp til det…’ tænker du, givetvis. Og måske har du heller ikke oplevet den mest positive stemning fra læger eller sundhedspersonale der kan forekomme stresset. I bedste fald, så er du langt fra den første og heller ikke den sidste.

grundforløb om sygdom og seksualitet brugeranmeldelse af martin mogensen

Foto af Martin Mogensen

Og der er nu en partner, måske familie der skal på fode igen, det vil tage tid. I skal som par måske genfinde hinanden i hverdagen og i sexlivet. I skal måske vande jeres egen græsplæne, se det gro og anskue det fra nye vinkler og have sygdom med som modspiller der skal tackles. Men uden hjælp er det som at køre om natten uden lys på bilen. Man kommer frem, men sandsynligheden for at køre galt er indlysende stor. Der er behov for hjælp.

Og så er det jeg spørger igen: ‘hvor vigtig er din seksualitet for dig NU?’

Et forsigtigt gæt: ret meget – og der er professionel hjælp at hente.

Jeg har haft mulighed for at teste Else Olesens nye online kursus ‘sygdom og seksualitet – når kærligheden bliver svær’. Den indeholder 6 videoer samt 4 hæfter, der sobert og sikkert guider dig igennem for hvad du kan gøre i din situation, uanset hvordan den måtte se ud.

Den faglige tilgang er meget høj, men stadig i øjenhøjde så det er til at forstå. Skulle der være lidt sekvenser eller et modul man har behov for at gennemgå en gang mere, så er det smart at det hele ligger online lige til at logge ind og gennemgå når du har tiden til det. Måske er det en ide at se sammen med din partner, eller alene hvis du har behov for at fordybe dig i noget konkret, for hvert modul omhandler hver deres punkter.

Selve kurset gør dig i stand til at identificere og sætte ord på netop din situation, overfor lægen, sexologen eller hvem du end måtte komme i kontakt med i sundhedsvæsnet. Du får også et par ‘isbrydere’ når det tabubelagte emne skal tages op, for det er et ømt emne, det må vi bare se i øjnene – men tabuet skal nedbrydes og du skal klædes godt på til det. Med seriøs råd og vejledning. Din åbenhed vil også sende et signal til den afdeling eller behandler du er i kontakt med, at her er et vigtigt område der skal prioriteres.

Husk, du har krav på hjælp – også selvom den du henvender dig til ikke kan, vedkommende må her hjælpe dig videre til en med rette viden og kompetence.

Else har givet dig muligheden for at stå stærkt fra starten - det er et tilbud der kraftigt kan anbefales.