12 mar Hjælp til seksualitet efter brystkræft
Har du brug for hjælp til at genfinde din seksualitet efter brystkræft?
Sådan får du hjælp til seksualitet efter brystkræft
Når du skal igennem et behandlingsforløb for brystkræft, vil du måske opleve en række bivirkninger som følge af den behandling, du har fået. Også din seksualitet vil helt naturligt have fået et knæk. Og det samme gælder for rigtig mange andre, der gennemgår et behandlingsforløb for brystkræft. Nogle genfinder sin seksualitet efter kortere eller længere tid. Men andre kommer ikke så langt. Og det kan der være forskellige årsager til.
Det vigtigste at huske på er, at hvis din seksualitet er påvirket og du oplever problemer, så er det helt naturligt. Og du er langt fra den eneste.
Du er også langt fra den eneste, hvis du synes, at det er et svært emne at tale om og arbejde med. Uvidenhed og mangel på information kan give store udfordringer udover det tabu, der også er forbundet med ”sygdom og seksualitet”. Det kan derfor kræve sin portion af mod at italesættelse sine seksuelle problemer og få hjælp til seksuelle problemer efter brystkræft.
Seksuelle udfordringer i forbindelse med brystkræft
De udfordringer som mange med brystkræft oplever, kan være tørre slimhinder, smerter i underlivet, identitetskrise på grund af en ændring i kropsbilledet eller generelt føle sig svigtet af sin egen krop.
Uanset hvad, så skal du vide, at du kan få hjælp til din seksualitet efter brystkræft. I dette blogindlæg vil jeg forsøge at hjælpe dig med, hvordan du får taget hul på dialogen og får spurgt (de rigtige) om hjælp.
Vurder hvad du har brug for, så du kan få den rette hjælp til din seksualitet efter brystkræft
Prøv så vidt muligt at finde ud af, hvad du tror, der skal til for at din seksualitet kan komme til at fungere. Hvis ikke du er bevidst om, hvad du har behov for, så overvej, hvad dit mål er.
Et mål kan for eksempel være:
- at kunne gennemføre samleje uden smerter
- at blive fortrolig med egen krop og med de forandringer den har været igennem
- at genfinde erogene zoner
- eller noget helt andet.
Jo mere bevidst du bliver om, hvordan du ønsker din seksualitet, og selvfølgelig også hvad der er realistisk, jo lettere kan du få den rette hjælp til din seksualitet efter brystkræft.
Husk også din partner. Din partner kan også sidde med nogle ønsker eller forslag, som ikke er blevet sagt. Måske din partner gerne vil have jeres seksualitet til at fungere, men er bange for at presse dig.
Fortæl din partner om dine problemer
Hvis du aldrig har talt om dine problemer før, så kan det hjælpe meget at sige det højt til en, du stoler på. Eller måske bare høre dig selv sige det højt. Det at høre sig selv sige ordene højt, giver en anden betydning end hvis man kun ”siger” det inde i hovedet.
I det hele taget synes jeg altid, det er en god ide, at du inddrager din partner. I er jo lige om at dele jeres fælles seksualitet og dermed bliver det også et fælles problem, som I er lige om at skulle finde en løsning på. Selvom du måske føler dig som ”problembæren”, så betyder det ikke, at det er dig, der alene skal løse det.
Og så kan det altså være guld værd at have en allieret gennem forløbet og under eventuelle samtaler.
Stil spørgsmål selvom det er svært
Når først du er kommet så langt i et behandlingsforløb, at du får et ønske om – eller overskud til – også at fokusere på seksualiteten, kan det være sin sag at skulle spørge ind til det.
Måske er du ikke tryg ved at skulle fortælle lægen om dine problemer. Måske er du i tvivl om, hvorvidt dine problemer kan afhjælpes. Måske føler du, at du er den eneste i verden. Måske føler du, at det er pinligt.
Uanset hvad, så er det vigtigt, at du gør det alligevel. Frygten for det er ofte værre end at gøre det.
FORDI
Tavshed fastholder uvidenhed og dine seksuelle problemerne bliver ikke løst. Du er ikke den eneste. Dine problemer kan løses. Og det er ikke pinligt.
Hvis ikke du selv formår at tage emnet op og spørge ind til dine muligheder, vil du i mange tilfælde ikke få nogen form for information. Konsekvensen er, at du ikke får den hjælp, du har behov for. En hjælp som faktisk også findes i det offentlige.
Du kan desværre ikke altid forvente, at de sundhedsprofessionelle automatisk tager emnet op for dig. Det kan der være flere grunde til. Måske føler de ikke, at de er klædt ordentligt nok på (i deres egne øjne) og de mister modet til at tale om det.
For eksempel
Måske er de bange for at presse dig til noget, som du ikke er klar til. Eller måske tænker de ikke, at det er relevant for dig at vide noget om.
Du har jo en partner (underforstået at det så fungerer), du er single (underforstået at så er det sikkert ikke relevant), du har 2 børn (underforstået at så fungerer seksualiteten hjemme hos jer) osv..
Og så er det, at du ender i en situation, hvor begge parter undgår at tale om seksualitet når du har brystkræft. Selvom det er så vigtigt.
Hvorfor er det svært at spørge?
Når du synes, det er svært at stille spørgsmål omkring din seksualitet, så er det fordi det er et meget personligt og følsomt emne. Især når det ikke fungerer. Og så bliver det på en måde også pinligt. Og det forstærkes af uvidenheden og uvisheden: Hvad nu, hvis de ikke kan hjælpe? Hvad nu, hvis de synes, jeg er mærkelig?
Hvad nu, hvis de synes, jeg er utaknemmelig…?
Nogle vil måske endda tænke: Hvad nu, hvis der ikke er noget at gøre og jeg kommer til at fremstå som krævende? Hvad nu, hvis de mener, at det vigtigste er, at jeg har overlevet. Eller at jeg ikke kan ”tillade mig at stille krav” til min seksualitet. Jeg er jo i live og burde være tilfreds med det.
Lad mig lige her slå fast, at du er langt fra en eneste!
Med det in mente, er der nogle ting, du selv kan gøre for at forberede dig mere mentalt.
Tænk over, hvad du gerne vil spørge om
Hvad er det for nogle spørgsmål, du sidder med? Hvilke problemer oplever du? Hvad er du nysgerrig på at vide mere om?
Skriv alle dine spørgsmål ned
Det kan være meget angstprovokerende at stille personlige og intime spørgsmål til et andet menneske. Forbered dig hjemmefra og skriv ALLE dine spørgsmål ned og tag dem med til lægen eller på sygehuset. Så glemmer du ikke at spørge om noget. Og skulle klappen gå ned, så kan du altid finde tilbage ved at kigge i dine noter.
Tip: Det kan nogle gange hjælpe, hvis du prøver at læse dem højt for dig selv. Det at høre sig selv sige det kan nedbryde mange grænser.
Bestil en tid hos din behandler
Bestil tid hos den behandler, du føler dig mest tryg ved. Gør opmærksom på emnet inden du kommer derind. Det kan gøre situationen mere behagelig for jer begge to – i sidste ende vil det gavne dig.
Stil krav
Selvom vi generelt er blevet bedre til at italesætte vores seksualitet og til at stille krav, så oplever jeg desværre stadig mange kvinder, der ikke bliver gjort opmærksomme på, hvilke muligheder de har for at få hjælp til seksualiteten efter et forløb med brystkræft. Og så udebliver hjælpen, og de fortsætter med ”at lide i stilhed”.
Mange ønsker at være seksuelle og de ønsker at være sammen med en partner, men de ved ikke, at de kan få hjælp når ingen har sagt det.
Derfor er det vigtigt, at du selv stiller krav.
Stil krav til din behandler for at få information om dine muligheder. Hvis din behandler ikke kan give dig det, så bed dem om enten at finde ud af, hvordan du kan få hjælp, eller om at henvise dig til en, der kan hjælpe dig.
Hvis du ikke får løst dine seksuelle problemer, så kan du opleve, at de blive værre og i sidste ende kan det få indflydelse på dit parforhold, din livskvalitet og din mestring af sygdommen.
Og det er en skam, når nu der kan gøres noget.
Seksualitet er meget mere end sex
Forestil dig hvad seksualitet er for dig. Er det når du giver din partner en kys eller nusser hans ryg? Er det når du tager imod kærtegn? Når du kan mærke, at det kilder i maven, når din partner ser på dig? Eller er det KUN når I er sammen under dynen og skal have samleje?
Seksualitet er ikke kun sex. Og seksualitet findes i mange nuancer og kan være rigtig mange ting. Men mange tænker måske ikke så meget over det. Heller ikke selvom mange oplever, at intimiteten lige så stille forsvinder når seksualiteten bliver udfordret. Mange oplever, at de savner noget, men de har svært ved at finde ud af, hvad det er. Mest fordi, de er bange for, at hvis de er intime, så vil det lede til sex, som de ikke kan gennemføre f.eks. på grund af smerter. Og den angst kommer til at overskygge det hele.
Sæt ord på
Rigtig mange vil dog finde ud af, at når først de får det gjort, får italesat deres problemer og udfordringer og får sat ord på det, der alligevel ligger som en sky over forholdet, men som ingen taler om, så bliver det bedre.
Fordi, når du først har fået taget hul på samtalen, så kan det være en stor lettelse.
Det er aldrig for sent at gå i gang med at arbejde med din seksualitet. Selv om det kun er meget små ting, så er det et skridt i den rigtige retning i starten. Og der er rigtig mange gode grunde til, at du bør gøre det.
Når du får hjælp til at arbejde med din seksualitet efter et forløb med brysktæft, vil du langt hen ad vejen få lettere ved at arbejde med dig selv og dit parforhold og du vil få mere overskud til at fokusere på dig selv, din sygdom og på at få det bedre.
Tag ansvar for dig selv og din seksualitet
Det er vigtigt, at du tager ansvar for din egen seksualitet. Hvis ikke du tager dig selv alvorligt, kan det blive svært at få hjælp.
Tag imod de tilbud du får om hjælp
Det er vigtigt at du tager imod den hjælp, du bliver tilbudt, også selv om det lige nu måske ikke giver mening. Det kan være, at det virker helt naturligt senere i dit behandlingsforløb. Hvert skridt du tager, er et skridt i den rigtige retning.
Hvor kan du få hjælp til at arbejde med din seksualitet når du har brystkræft?
I Danmark kan man få hjælp til seksuelle problemer i forbindelse med sygdom på alle landets sexologiske klinikker og centre. Nogle gange kan du også få hjælp på onkologisk afdeling, hvis de har en sexolog på den afdeling, du er tilknyttet. Alle regioner har et.
For at nævne nogle, er der Sexologisk Klinik på Rigshospitalet, Sexologisk Center i Aalborg, Sexologisk Enhed i Aarhus og Sexologisk Ambulatorie i Sønderborg. Hvis ikke du selv er klar over, hvor de er, så spørg egen læge eller behandlende læge / sygeplejerske. Hvis ikke de ved det, så kan de finde ud af det for dig. Du skal desuden have en henvisning fra din læge for at få en aftale.
Det er vigtigt at huske, at intet problem er for lille til at blive henvist til en af de offentlige klinikker. Bliver du ikke gjort opmærksom på det, så spørg selv.