Når din mand har prostatakræft

Når din mand har prostatakræft

Når din mand har prostatakræft, så kan det være hårdt at være partneren. Ikke fordi din mand som sådan gør noget forkert, men fordi partneren let bliver overset. 

Når først diagnosen rammer, og det værste chok har lagt sig, så skal vi igennem alle følelser. Sorg, vrede, angst, krise, mm. 

Du er sikkert bange for at miste din mand til sygdommen.

Midt i alt det her har du måske også oplevet at føle dig alene.

Du føler dig overset når din mand har prostatakræft 

Din mand er syg. Du bakker ham op og er ved hans side altid. Du ved, hvad du skal gøre for at få hans humør bedre, hvad du kan gøre når han er nede. Du er med til alle samtaler på sygehuset, hos lægen, osv..

Du er måske den, der altid har overblikket når familie og venner lige ringer og spørger, hvordan HAN har det.

Det er måske altid dig, som spørger ind til, hvordan han har det. Men du bliver aldrig spurgt tilbage. Det sker ikke af ond vilje, men fordi overskuddet ikke er til det, eller at han ikke lige har tænkt over det. (Du virker jo måske glad og til at have overskud). Og det er jo ham, der er syg.

Alle spørger ind til HAM og hvordan HAN har det.

Hvordan det nu skal gå med HAM i fremtiden og har du nu tænkt på…

MEN hvordan er det egentlig DU har det midt i alt det her virvar?

Hvornår har du sidst tænkt på dig?

Hvordan er det at være DIG med alle de følelser, der følger med at være partner til en kræftramt, hvor der ovenikøbet også kan være store udfordringer med det seksuelle, der går ud over parforholdet.

Føler du dig indimellem overset, forladt?

Føler du, at du bliver glemt af behandlerene, der ikke spørger hvordan du har det midt i din mands behandlingsforløb?

Har du svært ved at tackle jeres intimitet?

Afviser du din partner? 

Eller afviser han dig?

husk dig selv når din mand har prostatakræft

Du føler måske lidt skyld over at have de her tanker og følelser, men lad mig stoppe dig her. Du er ikke forkert på den og du er bestemt ikke den eneste, der sidder med de her tanker og følelser. Og du behøver ikke at arbejde så hårdt på at lægge dem fra dig. 

Du er ligeså stor en det af det her som han er. Også dit liv bliver der vendt op og ned på. Også din seksualitet bliver ramt. 

Så husk dig selv og lad være med at have det dårligt over det. 

Seksuelle problemer

Der kan være mange forskellige tanker når din mand har prostatakræft.

Som partner til en mand med prostatakræft og de følger det giver på hans seksualitet, kan det være utrolig svært at finde hoved og hale i hvad man skal gøre, for det er jo i høj grad også ens egen seksualitet som også er påvirket.

Det kan også være svært for dig at finde ud af hvordan du bedst kan være intim sammen med ham, for den “målestok” (hans rejsning) som tidligere har vist dig at han var tændt, er nu forsvundet. Og det kan gøre dig usikker på hvad der så sker, specielt hvis han samtidig trækker sig fra dig. 

Derfor påvirker de seksuelle problemer, der opstår, når din mand har prostatakræft i mindst lige så høj grad også dig. 

Kan I tale om jeres seksuelle udfordringer? Kan I tale om jeres ønsker for jeres fælles fremtidige seksualitet, nu hvor I er udfordret af hans rejsningsproblemer og måske manglende lyst?

Prostatakræft påvirker forholdet

For langt de fleste er det meget svært at italesætte seksualiteten, selvom det er vigtigt, at man gør det. Det kan være svært fordi man nødig vil såre den anden, fordi man ikke ved, hvad man skal sige eller hvad man kan gøre ved problemet. Man kan blive usikker på sig selv og føle at man glider længere og længere fra hinanden, sensualiteten dør, og intimiteten bliver til ingenting.

Du oplever måske, at det I havde sammen forsvinder, og du føler, at du er ved at miste ham. Han siger måske, at alt er ok, og at han stadig elsker dig. Men du savner intimiteten, og at han på den måde viser dig, at I stadig er sammen. Som par.

Tal om de seksuelle problemer når din mand har prostatakræft

Alle de her følelser og tanker er meget naturlige. Og det er vigtigt, at I får det sagt til hinanden, hvad I føler. For ofte er der tale om helt misforståede følelser. 

F.eks. når du forsøger at tage initiativ til det seksuelle, afviser han dig, og du tror, at han ikke har lyst til dig længere. Men han afviser dig ikke fordi han ikke har lyst til dig. Han gør det fordi han er usikker og ked af det fordi han ikke tror, at han kan leve op til sin rolle eller at han kan tilfredsstille dig. 

Det er vigtigt at forstå, at selv om rejsningen ikke nødvendigvis er det vigtigste i jeres seksuelle liv, så er det vigtigt for din mand. Meget vigtigere end du kan forestille dig. Rejsningen har utrolig stor værdi for hans følelse af at være mand. Så anerkend hans tab og del med ham, at du forstår og at du bare savner ham, og savner jer. Anerkend at det er svært for ham og at rejsningen ikke er ligegyldig.

Rejsning er ikke alt, men det er tæt på for en mand

Hans rejsning har været så stor en del af hans seksualitet, at uden den, så ved han ikke, hvad han skal gøre. Derfor kan det være, at han trækker sig seksuelt fra dig, simpelthen fordi han ikke ved, hvad han skal stille op, når han ikke “kan afslutte det han starter” (han kan ikke gennemføre samleje pga rejsningsproblemer).

Din mand har måske talt meget om, at han ikke har lyst til intimitet fordi han ikke få rejsning. For dig er det måske ligemeget med den rejsning, og du kan opleve at blive irriteret over, at den skal være hindring for jeres fremtidige intimitet og hindringen for, at han har lyst til at være tæt med dig. Du har måske sagt det til ham mange gange, at rejsningen ikke er det vigtige. Men det hjælper ikke. For I forstår ikke hinanden.

Så husk, at I er begge påvirket af det, på hver jeres måde. Hans modvilje mod at “gøre noget” er ikke fordi han ikke vil dig. Men måske fordi han (for en stund) har opgivet håbet og har brug for at finde sig selv og sin nye seksuelitet før han kan være sammen med dig igen. Og det bedste er, hvis I kan være sammen om det. For ligesom ham, så skal du også finde din rolle i den nye situation som I nu er i. 

Giv plads til hinanden og husk jer selv (begge to)

Når I skal finde jeres nye seksualitet, både hver for sig, men også sammen, så er det vigtigt, at I give hinanden plads, og samtidig hjælper hinanden til at finde ud af, hvad I kan gøre. Hvis I ikke finder ud af det og ikke får talt med hinanden, så kan det ende med, at I går fra hinanden, eller mister jeres sexliv sammen. Men det kan undgås, hvis I finder ud af, hvad I kan gøre for et bevare intimiteten og stå sammen, når det er allersværest og ikke fungerer.

Jeg ved, at det skulle tale om seksuelle udfordringer er utrolig svært. Selvom det er din partner, som du måske har kendt igennem årtier, så er det bare svært. Og det er både når den fungerer, men især når den ikke fungerer længere. Det er et punkt, hvor vi er specielt sårbare, og det er her, at angsten for at såre kan gøre det endnu mere svært. 

Men hvis du har et ønske om at få det til at fungere på et eller andet niveau, men ikke kan finde ud af, hvor I skal starte, så søg hjælp. Bliv henvist til den rette rådgivning, enten i det private eller i det offentlige. 

Få hjælp i det offentlige 

Alle kan få gratis hjælp i det offentlige. Hver region i Danmark har et sexologisk Center, som man kan henvises til, hvis man har rejsningsproblemer efter en prostataoperation. Her bliver I mødt af et hold specialiserede i behandling af problemerne, som kan hjælpe jer. 

Få hjælp i det private 

Privatpraktiserende sexologer kan hjælpe jer med at få taget hul på samtalen, finde jeres udfordringer og lave en plan for hvad jeres ønsker og behov er for fremtiden. En sexolog kan også guide og rådgive jer i brugen ag sensuelle hjælpemidler. Og nej, I skal ikke smide tøjet hos en sexolog. Det er udelukkende samtaler. 

Få hjælp af seksuelle hjælpemidler

Erotiske hjælpemidler kan hjælpe jer når din mand har prostatakræft. Der findes et meget stort udvalg af produkter, der både kan hjælpe dig, jer som par og ham.

Du kan se mere i min webshop på www.ElseOshop.com

Du er også altid velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål eller er i tvivl om noget.