Problemer efter prostatakræft – seksualitet

Problemer efter prostatakræft – Seksualitet 

Problemer efter prostatakræft (seksuelle problemer) rammer de fleste mænd, der har haft prostatakræft. Hvilke problemer, man vil opleve og i hvilken grad, afhænger af flere ting. F.eks. har det noget at sige, hvor hurtigt du kommer i behandling og hvilken behandling, du har fået for dine seksuelle problemer. Derudover kan din alder, dit generelle helbred osv. også spille ind. Problemer med seksualiteten efter prostatakræft er en helt almindelig følgevirkning, som langt de fleste kommer til at mærke. Uanset hvilken behandling, du har fået for prostatakræft, så opstår der meget ofte problemer med blandt andet:

  • Problemer med at holde på vandet (inkontinens)
  • Problemer med at lade vandet
  • Blære- og tarmproblemer
  • Træthed
  • Hormonelle senfølger
  • Rejsningsproblemer 

Det er vigtigt for dig at vide, hvilke ting, der kan have indflydelse på din seksualitet, når du ønsker at gøre noget ved det. Det er altid lettere at forholde sig til (dermed ikke sagt, at det på nogen måde er nemt!) når man ved, hvorfor man har det som man har det og hvilke ting, der faktisk har indflydelse på seksualiteten.

Seksuelle problemer efter prostatakræft 

Seksuelle problemer er helt almindeligt kendte bivirkninger efter behandling af prostatakræft, og de kan vise sig på mange måder, både fysisk og psykisk. Seksualitet handler nemlig ikke bare om sex, men er en del af det menneske, du er. Desværre er der ofte et manglende fokus på seksualiteten. Overlevelse bliver det primære mål, selvfølgelig. Og midt i chokket og alle de informationer, man får, der drukner seksualiteten. Det er også forståeligt nok. Til en vis grad. For det ene bør ikke udelukke det andet. Altså, overlevelse bør ikke betyde, at du ikke kan få en velfungerende seksualitet. For selvom der er tale om en alvorlig sygdom, så er der ingen grund til, at du lægger dit (sex)liv på hylden, hvis du har lyst til at bevare det. 

Fysiske seksuelle problemer efter prostatakæft 

En af de hyppigste fysiske udfordringer, som de fleste mænd oplever og som fylder rigtig meget, er rejsningsproblemer.

Rejsningsproblemer 

Jeg har efterhånden hjulpet rigtig mange mænd, der har haft prostatakræft og derefter har fået rejsningsproblemer. Noget jeg ofte hører er, at de ikke troede, det ville ske for dem. Deres rejsning fejlede jo ikke noget. Men når de så vågner efter operationen, så får de sig en brat opvågning: 

“Den er helt død. Også selv om jeg mærkede min lyst og havde lyst til min kone, men den var helt død”, sagde en mandlig patient til mig.

En anden patient fortalte: “De havde godt nok fortalt, at jeg ville få rejsningsproblemer, men min rejsning fungerede jo rigtig godt. Jeg havde sågar rejsning om morgenen inden operationen, så de måtte jo tage fejl. MEN efter operationen viste det sig, at de fik ret. Min rejsning var forsvundet… HELT

Rejsningsproblemer betyder, at du enten ikke er i stand til at opnå rejsning eller ikke er i stand til at opretholde en rejsning, så du kan gennemføre samleje eller onani.

Hvad kan du gøre ved rejsningsproblemer?

Du kan ofte afhjælpe problemet enten medicinsk eller med en penispumpe. For at få medicinske præparater, skal du altid forbi din egen læge først, som kan ordinere det til dig. Du må IKKE købe medicin på nettet eller låne medicin af andre. For det første, så ved du aldrig, hvad der er i de præparater, du køber på nettet. For det andet, så ved du ikke om du kan tåle medicinen, hvis du f.eks. har en allergi eller får anden medicin.

En penispumpe er en ikke-medicinsk behandling, som derfor ikke kræver en recept fra lægen. Den kan også bruges i kombination med medicinsk behandling for rejsningsproblemer. 

Du kan købe en medicinsk penispumpe i min shop – www.ElseOshop.dk -. Pumperne er godkendte som hjælpemidler og helt sikre at bruge. Du finder dem blandt andet også på HMI-basen.

Du kan finde meget mere læsning om rejsningsproblemer og behandling på min hjemmeside www.erektionspumpe.dk.

Penis bliver mindre 

Når du får fjernet prostata, så kan penis faktisk blive op til 2 cm. kortere. Og for en mand, så er det rigtig rigtig meget. 

Derudover kan det have konsekvenser for penisstørrelsen, hvis svulmelegemerne i penis ikke bliver “aktiveret” og holdt ved lige, altså bliver fyldt med blod, som der sker, når du har rejsning. Sker dette ikke, vil de med tiden skrumpe ind og penis vil blive mindre.

For at vedligeholde størrelsen af penis, og genfinde evnen til rejsning efter operation, er det vigtigt, at du arbejder på at få rejsningen til at fungere igen, så hurtigt som muligt efter operationen og faktisk gerne inden operationen.

Når det gælder rejsning, så kan man gå efter princippet: “Use it or lose it”. Altså, hvis du ikke vedligeholder rejsningsevnen, så vil det med tiden blive sværere at genfinde den. Men dermed ikke sagt, at det er umuligt.

Én ting er dog sikkert: hvis du bare læner dig tilbage og venter på, at rejsningen nok skal komme tilbage af sig selv, så bliver du slemt skuffet. 

Manglende udløsning eller orgasme 

Når prostata er fjernet, kommer der ikke længere udløsning. Du kan stadig få orgasmefølelsen, men du vil opleve en tør udløsning, altså der kommer ikke sæd ud af penis. Det påvirker også penis på den måde, at præspermen (de dråber, der kommer, som er med til at smøre penis lidt) også forsvinder. Derfor kan det blive nødvendigt at supplere med noget smørelse. Indimellen oplever jeg, at en mand ikke har opfattet, at dette også er en konsekvens af operationen. Og for nogle mænd er det faktisk et stort problem, at der ikke komme udløsning længere. De kommer til at mangle både følelsen ved udløsningen, men også det visuelle ved at den kommer. Både ved onani og ved samleje.

Tip 

Det kan kræve tilvænning at vænne sig til den nye form for orgasme når udløsningen mangler. Det gælder både visuelt og følelsesmæssigt. 

I stedet for at fokusere på den gamle følelse, og forgæves forsøge at få den igen, så prøv at finde frem til en ny følelse, og opdag, hvad der nu føles godt og gå efter det. Forsøg at fokusere på det, der virker og nyd alt det nye og de muligheder, det giver.

Prøv forskellig former for stimuli. Prøv med og uden glidecreme og udforsk følelserne med en vibrator. 

Du finder et udvalg af både glidecreme og vibratorer i min shop lige her <—

Manglende rejsning og onani. Kan man det?

Når rejsningen er væk, kan det for de fleste være en udfordring at stimulere sig selv, eller få sin partner til det. Førhen var det jo rejsningen, der markerede, hvad der virker. Og hvordan gør man lige nu, hvor rejsningen er væk. Er der overhovedet følelse? Penis er bestemt ikke følelsesløs selv om den ikke er stiv. Nu er det bare en anden stimuli på en anden måde, der skal til. Det kan kræve mod at turde kaste sig ud i at stimulere penis uden rejsning, men når du finder frem til det, der virker, så er det er det værd. Nogle kan opnå optimal nydelse ved at stimulere med hånden, og ved at få intim massage af penis og testiklerne, som kan være en fantastisk oplevelse, hvis man tør. Andre kan have brug for hjælpemidler. Uanset hvad, så kan det indimellem mod at turde at gå på opdagelse i de mange muligheder.

 

Tip

Prøv intim massage og nyd at være sammen på en ny måde, hvor rejsningen ikke er i fokus.

Jeg har lavet en mailserie på 4 mails, der hjælper dig med at komme i gang med intim- og erotisk massage. Du får den ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev her. Det er ganske gratis og du kan altid afmelde dig igen.

Selvom det kan kræve overvindelse at blive stimuleret af sin partner uden at man har rejsning, så giv det alligevel en chance og nyd det, som kommer. 

Du kan også gå på opdagelse i forskellige former for stimuli; blid, hård, vibrationer, varme, kulde osv. og prøv både med og uden en vibrator til at stimulere penis. Der findes en del mandevibratorer, der ikke kræver, at du har rejsning.

Se mit udvalg af mandevibratorer og onaniprodukter til mænd i min shop www.ElseOshop.dk

Inkontinens 

Inkontinens er noget som alle mænd rammes af efter en prostatakræft operation. Nogle i en kort periode, andre kronisk. Inkontinens påvirker selvfølgelig også hverdagen og kan betyde, at man skal bruge et indlæg. Nogle konstant, andre kun ved fysisk hårdt arbejde. Men seksuelt oplever man også en påvirkning. Man kan opleve, at man føler, at man lugter af tis, eller at man føler et stort behov for at blive vasket. Specielt inden intimitet. Man kan opleve, at man lækker urin, enten når man bliver opstemt seksuelt, når man får rejsning (også selv om det kun er fylde og volumen af penis) og man kan opleve læk af urin under onani og samleje. Det påvirker i høj grad seksualiteten, og det siger jo lidt sig selv hvorfor. Oral sex bliver i høj grad påvirket, fordi man ikke tør af angst for at lække urin undervejs.

Tip

Hvis du oplever inkontinens, kan du afhjælpe problemet under samleje ved at bruge en penisring, der klemmer urinrøret af og holder på urinen. Tag evt. bad sammen inden så du føler dig ren.

Det kan også nogle gange hjælpe at tale med sin partner om sine bekymringer. Det har ofte en positiv effekt at få sagt tingene højt og tale om den lyserøde elefant. Og så er det også bare nogle gange en hel del værre i ens eget hovede.

Træthed

Det er meget almindeligt at opleve træthed i forbindelse med behandlingen af prostatakræft. Trætheden kan påvirke forholdet til partneren, familie og venner og humøret kan svinge. Dette er imidlertid ofte kun en overgang, og du vil som regel opleve, at tilværelsen gradvist vil normaliseres i løbet af nogle uger til måneder efter operationen. Dog kan det for enkelte være permanent. Trætheden kan skyldes en kombination af behandlingen og den nye livssituation, man står i efter en kræftdiagnose. Også hormonbehandling, som nogle får i forbindelse med behandling af prostatakræft, berører det mandlige kønshormon, hvorfor træthed og nedsat initiativ typisk hører til de kroniske bivirkninger. Muskelmassen bliver ligeledes mindre, hvilket kan forklare en del af tendensen til at trætheden sætter hurtigere ind end før. 

Tip

Find på nogle måder at være sammen med din partner, hvor det ikke er et problem at du bliver træt. I kan holde hinanden i hånden på sofaen eller lægge jer til at sove mens I holder om hinanden.

Dyrk intimiteten på tidspunkter, hvor trætheden ikke er så udtalt. Hvis du oplever at være mest frisk om morgenen, så dyrk seksualiteten der. Accepter at trætheden er der og prioriter i stedet at være intime og tætte når den er. Hellere 5 minutters intimitet og nærhed end ingenting.

Psykiske seksuelle problemer efter prostatakræft

psykiske seksuelle problemer efter prostatakræft Else O

Følelsen af ikke at slå til 

Jeg har oplevet op til flere mænd, der var så kede af, at de ikke kunne leve op til deres “seksuelle forpligtelser”, at de har opfordret deres partner til at finde en “ude i byen”, som kunne tilfredsstille dem. Dette ser jeg selvfølgelig ikke som den rigtige løsning. Men jeg kan sagtens følge dem i deres sårede følelser. Men der er noget at gøre. Seksualiteten er jo ikke kun et spørgsmål om penetrering eller ej. Succes måles ikke kun på det, men på den generelle tilfredsstillelse. En ny seksualitet kan være svær at fokusere på når alt ser sort ud fordi manddommen er ødelagt og angsten for at miste sin partner fylder.

Tip

I stedet for at fokusere på alt det, der ikke er længere, eller alt det, du ikke kan længere, så flyt fokus til det, som du godt kan. Fokuser på intimitet og sensualitet i stedet for sex og lær din krop at kende igen. Du kan enten starte alene eller få din partner med. Gå på opdagelse og find det, der virker for dig. Eventuelt kan seksuelle hjælpemidler hjælpe dig på vej – både til dig og til din partner.

Find inspiration i min webshop her –> www.ElseOshop.dk

Manglende eller lav seksuel lyst

Nogle mister lysten til sex og intimitet helt eller delvist. Lyst påvirkes i høj grad af både de fysiske og psykiske seksuelle problemer efter prostatakræft og oplevelsen af sex og intimitet er anderledes. Mange mænd er bange for, at de ikke kan tilfredsstille sin partner seksuelt når rejsningen er væk, hvilket også påvirker den seksuelle lyst negativt. Også følelsen af ikke at slå til, kan sætte sine spor på lysten og give præstationsangst. Rejsningsproblemer kan være en stor årsag til, at mænd mister lysten til sex og trækker sig fra det seksuelle – hvad nu hvis den ikke vil? Det kan være grobund for mange problemer og sårede følelser. Og det kan være svært at skulle løse alene, specielt hvis ikke rejsningen kommer tilbage af sig selv. 

Prøv at tænk over, hvad du tror, den manglende lyst skyldes. Er det de fysiske eller de psykiske forandringer, der vejer mest? Du kan eventuelt få hjælp udefra af en sexolog til at finde frem til en løsning, der passer på dig og din situation.

 

Tip

Rejsningsproblemer giver ofte nedsat lyst. Og nedsat lyst hjælper ikke ligefrem på rejsningsproblemer. Det er lidt hønen eller ægget – hvad kom først?

Fokuser på det, der virker og få mere af det. Det der skal til er en ny seksualitet, der passer til dig og jeres fælles behov. Jo før du kan acceptere det jo bedre – den gamle seksualitet kommer ikke tilbage.

Hvis du synes, det er svært, så søg hjælp evt. hos en sexolog med speciale i sygdom og seksualitet.

Humørsvingninger 

Mange mænd og deres partner oplever uvished og bekymring i forbindelse med den alvorlige sygdom som prostatakræft, og for nogle kan det føles som at miste kontrollen over sit eget liv. Følelserne skifter mellem håb og angst, glæde og tristhed, ro og uro. Og det er helt almindeligt at (sex)livet for en tid kan virke uoverskueligt. Mange mænd kan føle skyld over for partneren ved, at de ikke kan leve op til deres forpligtelse som mand; at de ikke kan tilfredsstille deres partner når rejsningen udebliver.

Relationen til dine omgivelser  

Dine omgivelser kan reagere meget forskelligt på, at du har fået kræft. Nogle vil overraske positivt, mens andre måske vil trække sig. Det er ofte ikke i ond mening, men fordi de måske ikke ved, hvordan de lige skal forholde sig til dig.  Mem også du kan reagere anderledes på dine omgivelser. Livet har ændret sig, du har ændret dig.

Der er hjælp at få

Det kan være svært at være mand med prostatakræft. Uanset om du er i et parforhold eller single, så påvirkes sexlivet. Hvis du oplever seksuelle problemer, er det ikke ensbetydende med, at du behøver at opgive dit seksuelle liv. Der findes en variation af behandlingsmuligheder og du kan få hjælp hos din egen læge, på en offentlig sexologisk klinik eller hos en privatpraktiserende sexolog. Du kan få medicinsk behandling, operation eller får stor glæde af seksuelle hjælpemidler. Det vigtigste er, at du ikke opgiver håbet om igen at få en velfungerende seksualitet og tør at gøre noget ved det. 

Brugbare links

Sexologisk Center – Findes i hver region

ElseOshop.dk – Køb seksuelle hjælpemidler

Penispumpe – Køb penispumpe til rejsningsproblemer

Glidecreme – Udvalg af kvalitets glidecreme

Eretktionspumpe.dk – Information om rejsningsproblemer og penispumper

Else O blog om sygdom og seksualitet