Psykiske seksuelle problemer efter brystkræft

Psykiske seksuelle problemer efter brystkræft

Psykiske seksuelle problemer efter brystkræft kan vise sig på mange måder. Nogle er åbenlyse mens andre kan være mere skjulte. Nogle kvinder oplever det, andre gør ikke.

Når man har haft brystkræft, kan man opleve at være ked af det. Man har måske mistet lysten. Man kan være er bange. Man føler sig helt fyldt op med informationer. Man har smerter (ja, smerter kan faktisk også være et psykisk problem). Man har et ændret kropsbillede. Man bliver stresset og angst uden at være klar over det eller hvorfor. 

Uanset hvordan du mærker dem, så er det vigtigste, at du altid husker dig selv. 

Hvad kan man gøre ved psykiske seksuelle problemer efter brystkræft? 

Når du har et ønske om, at du gerne vil genfinde seksualiteten efter brystkræft, og det kan der være mange gode grunde til, at man har, så handler det så vidt muligt om at skabe det bedste grundlag for at opnå succes. 

For at opnå succes, er det godt at starte med at finde et mål. Målet er meget individuelt og afhænger af flere ting. 

Hvad er et mål? 

Et mål kan være mange ting og det er meget individuelt. Hvad er det vigtigste for dig? Hvad er dine ønsker for fremtiden? 

Vil du blive i stand til at gennemføre samleje? Vil du bare gerne føle dig tilpas i hverdagen med dig selv, din krop, din partner? Vil du gerne kunne få foretaget en gynækologisk undersøgelse, hvor du ikke oplever smerter eller ubehag?

Når du ligesom er blevet bevidst om dit mål, og ved, hvad du arbejder hen imod, kan du meget lettere gå i gang. 

Det er altid lettere at arbejde målrettet imod noget konkret, eller i hvert fald at have en ide om, hvad du gerne vil. Hvis ikke du kan definere hvad det “noget” er, så bliver det hurtigt uoverskueligt og du kan miste modet. Jo mere specifik og konkret du er, jo lettere bliver det at nå hen til.

Hvis du har det mål, at du gerne vil have en bedre seksualitet, er det jo som sådan et fint mål. Men hvad betyder det og hvordan når du det mål? 

For hvad er en bedre seksualitet for dig? 

Er det sex hver dag? 

Mere intimitet? 

Bedre orgasmer? 

Samleje uden smerter?  

Ja mange ting definerer seksualiteten, og derfor er det bedre at blive konkret.

Sæt i stedet et mål, der hedder: Jeg vil gerne blive i stand til at kunne gennemføre samleje uden smerter. Det er meget mere konkret end det første.

Behandlingen for seksuelle problemer efter brystkræft er flere ting, der kan have indflydelse på hinanden.

Vær tålmodig med de psykiske seksuelle problemer efter brystkræft 

Tålmodighed er noget af det vigtigste når du starter en behandling for både fysiske og psykiske seksuelle problemer efter brystkræft. For det kan både være en lang proces, men også en proces med bump på vejen, hvor du vil opleve, at der indimellem kommer tilbageskridt. 

Skal du i behandling med hjælpemidler, er det vigtigt, at du ikke går for hurtigt frem. Lad være med at presse mere på end du er klar til. Det kan nemlig gøre processen svær og medvirke til, at du oplever smerter og ubehag. Og så kan man nemt miste modet.

Bevar et roligt tempo

Det er vigtigt, at du ikke skynder på dig selv. Bevar i stedet roen og fokus. Selvom det kan være svært. Specielt hvis du er i et parforhold og gerne vil skynde dig i mål for at I kan genfinde hinanden og komme tilbage til “som det var engang”. Tag et skridt af gangen og lad psyken følge med. Det kan være det er lang tid siden, at du har rørt ved dig selv i dit underliv, på den der seksuelle/intime måde. Og det kan være grænseoverskridende for nogen. Især hvis du er eller har været plaget af smerter. Har du allerede oplevet nederlag i forbindelse med din seksualitet, kan det hele bare synes at være super svært at være i.

Hvis du går for hurtigt frem, kan du nemt komme til at føle sig som en fiasko, som ikke kan komme i mål. Og så forsvinder motivationen. Måske inden du overhovedet kommer igang. 

psykiske seksuelle problemer efter brystkræft. vær rolig og tålmodig

Inddrag din partner 

Det er vigtigt, at du er åben og ærlig over for din partner. Tal sammen og få sat ord på det, der er svært. Find ud af sammen hvad jeres fælles fokus skal være omkring jeres samliv og tal om jeres forventninger. Planlæg sammen hvad der skal ske, og hvordan I kan hjælpe hinanden bedst muligt. Find frem til hvem der gør hvad, og hvad I f.eks. hver især kan gøre for at hjælpe og støtte den anden part. Det kan ikke nytte noget, at din partner f.eks. fokuserer på, at nu skal I have sex, hvis du kun lige er startet op på en behandling, f.eks. med et dilatorsæt. 

I skal begge være realistiske og samarbejde om jeres mål. Fokuser på at finde andre måder at være sammen på end samleje. Opdag nye måder og veje at dyrke jeres seksualitet på. Nyd sensualiteten, intimiteten og gem samleje til den rigtige tid. Når alle er klar. Både fysisk og psykisk. 

Husk, at din partner ikke kan gætte, hvad du tænker og føler. Derfor er det bare så vigtigt, at du får sat ord på det. Din partner bør vide, hvad der foregår og hvordan du har det, så han kan hjælpe, tage hensyn og ikke kommer til at presse eller såre dig. Og det gælder bestemt også den anden vej rundt; at din partner skal være åben omkring det, han synes er svært, savner og har behov for. Så han ikke bliver glemt i det hele.

Det kan også sætte tingene i helt nye perspektiver, når du taler åbent om det. Altså for dig selv. Så fortæl din partner om dine fysiske og psykiske seksuelle problemer (har du ondt, er du nervøs, er du ked af det, er du flov…) og hør din partner sætte ord på de samme ting.

Gør det for din egen skyld, men også for din partners skyld og for jer som par.

Få hjælp udefra

Det kan være svært, uoverskueligt og føles helt umuligt at komme igang. Men der er altid mulighed for at hente hjælp udefra. Og det er der heldigvis mange, der efterhånden gør. Du kan altid få hjælp hos en gynækolog, hvis du oplever problemer med underlivet. Det være sig smerter ved samleje, tørre slimhinder mm.. Din egen læge kan sætte dig i forbindelse med både gynækolog, fysioterapeut (med speciale i underlivet) eller på en af landets sexologiske centre. 

Jeg ved også, at Kræftens Bekæmpelse tilbyder psykolog hjælp til personer, der er ramt af kræft. 

Hvis du har brug for hjælp så søg hjælp. Det er i mine øjne kun et tegn på styrke, at man er bevidst om, hvad man ikke selv kan klare og søger den rette hjælp.

Træn skeden med et dilatorsæt

Oplever du ubehag eller måske decideret smerter i forbindelse med samleje, så kan det være nødvendigt at begynde at behandle skeden med et dilatorsæt. Et dilatorsæt består af en række dilatorstave, der bruges til gradvist at udvide skeden. Du kan læse mere om dilatorsæt og hvordan det bruges her. Kort fortalt er præmissen, at du træner skeden ved gradvist at udskifte en stav med en størrelse større indtil du kan bruge den største stav. Og sådan trænes skeden til at udvides, så den bliver smidig og vænner sig til berøring, så man igen kan tolerere penetrering. 

I hvert fald fysisk.

For indimellem oplever kvinder, at det fungerer fint med at træne og bruge stavene, og de er kommet til det punkt, hvor de er ”færdige med stavene” og kan bruge den største stav. Men her kan det for nogle kvinder være rigtig svært at skifte dilatorstaven ud med mandens penis. Altså skifte fra træning til samleje. Også selvom de troede, at de fysisk var klar til det. De kan jo netop indføre den største stav. 

Hvorfor er det svært at skifte en dilator ud med en penis? 

Iben er en kvinde på 56 år, der igennem de sidste 8 måneder har arbejdet med dilatorstave. Hun har haft op og nedture i forløbet. Men hun er nu så langt, at hun kan bruge den største stav i sættet. 

MEN hun kan ikke komme videre.

Iben fortæller mig, at hun og manden har forsøgt at have samleje flere gange, fordi staven har samme størrelse som hans penis, så det burde jo være muligt. Iben kan bruge staven uden smerter, men sammen med Bent (manden) fungerer det bare ikke.

Iben er frustreret og ked af det, for har det hele været forgæves?

I første omgang er det vigtigt for mig at slå fast, at Iben på ingen måde har arbejdet med sit underliv forgæves. Hun har i høj grad fortjent et skulderklap, fordi hun har været så vedholdende, til trods for at det har været meget svært for hende (og manden).

 

Så hvorfor er der er så stor forskel på at bruge en stav og bruge mandens penis, hvis størrelsen er den samme?

Her er der flere ting, der kan spille ind. For når man bruger en dilatorstav, så er det noget helt andet end at være sammen med sin partner. 

Der er nemlig stor forskel på det praktiske og det personlige. 

Når du skal være sammen med din partner, så går der følelser i det. Du “mister“ kontrollen og kan blive følelsesmæssigt påvirket. Det har måske gjort ondt tidligere hvor man har forsøgt eller måske endda har gennemført samleje, med smerter flere dage efter og det kan give angst: “Hvad nu hvis det gør ondt igen?”. Kroppen husker og det kan netop være det, der gør det svært at komme videre.

Man kan også blive ængstelig og bange for, at det ikke virker. “Nu skal det bare virke!

Og så bliver man stresset…

 

“du kan jo bruge den største stav, så hvorfor kan du ikke tage din mand”

 

Man bliver sårbar og der er “noget på spil”. Man har ikke lyst til at ende som en fiasko, og så dan kan det føles. I hvertfald i ens egne øjne.

Det forstærker blot, at det er svært.

Når man træner med sin stav, så har man også selv den fulde kontrol.

Derfor er det vigtigt, at du er rolig, slapper af og føler dig klar til det. Både fysisk og mentalt. 

Fra behandling til partner 

Der er en række ting, som du kan gøre for at hjælpe dig selv på vej, når du skal videre efter en behandling og være sammen med din partner. 

Brug en vibrator 

En god løsning i skiftet mellem dilator og sin partner kan være en vibrator.  Vibratoren kan bruges til at stimulere underlivet (ikke nødvendigvis på en orgasmejagt måde) men til at stimulere og massere vævet. Vibrationerne kan være med til at massere slimhinderne og stimulere dem til at øge blodforsyningen og blive mere smidige. Jeg har oplevet mange kvinder, som ved at bruge en vibrator imellem de går fra dilatorstav til mand, har opnået succes. Vibratoren er i starten praktisk, men med tiden kan man også begynde at mærke det seksuelle i den stimuli, vibratoren giver. Og det er vigtigt, at man også er åben for denne. Det er jo kun et tegn på, at man er på vej i den rigtige retning.

Vibratoren kan nemlig på sigt bruges til også at stimulere lysten. Det behøver ikke at være et mål i sig selv, men kan være en bonus i forløbet. For nogle. 

Tag kontrollen

Når du kommer så langt, at du skal genneføre samleje, er det utrolig vigtigt, at du vælger en stilling, hvor du er 100% i kontrol. Specielt hvis du har oplevet nederlag tidligere.

Når du bruger stavene, ligger du i en bestemt stilling (som du selv har valgt) og du er måske kun dig selv. Alene. Når din partner er med, er sagen straks en anden. Kombinationen af de 2 ting gør, at du ikke slapper af på sammen måde og din kropsholdning gør, at underlivet mærkes på en anden måde.

En god stilling kan være, hvor kvinden enten ligger på ryggen (missionær) hvor hun kan styre hans hofter, samt hastigheden og dybden af penetreringen eller hvor hun sidder over ham. Og selv styrer farten. Et rigtigt godt hjælpemiddel i den forbindelse er OHNUT painbuffer, som du kan læse mere om her. Painbufferen forhindrer den dybe penetrering samtidig med, at den også stimulerer manden. Den kan desuden bruges på vibratorer og dildoer, så du ikke risikerer, at de kommer for langt ind uden du selv vil have det.

Start stille ud

En måde at forberede dig selv mentalt, er at starte med at bruge dilatorstavene. Dernæst en vibrator. Når du føler dig “blødt op”, måske opstemt og mentalt klar og rolig, kan du prøve med penis. 

Start med at lade penis hvile i skedeåbningen og mærk efter. Lad ham komme 1 cm ind og hold en lille pause. Gør det ondt, så hold pause, går det fint, så lad ham komme lidt længere ind. Det er vigtigt, at I ikke fjerner penis med det samme, men lader den være der, hvor I er kommet til. 

Mister han rejsningen undervejs, så hold en pause, og tag det ikke som noget negativt. Nyd det, som I trods alt nåede. Og fokuser på det. Næste gang kan I måske komme lidt videre.

Det vigtigste er, at I prøver og at du vænner dig til tanken. Så du kan få det bedre og komme dine psykiske seksuelle problemer efter brystkræft til livs.

psykiske seksuelle problemer. Husk dig selv og vær tålmodig med dig selv og din behandling. Blog sexolog Else O

Husk dig selv og vær tålmodig med dine seksuelle problemer efter brystkræft

At blive klar til igen at kunne have samleje – eller processen i det hele taget uanset hvad målet er – er altså ikke noget, man bare lige gør henover weekenden. 

Det tager tid og for nogle LAAAAAANG tid. Altså mere end en uge. Mere end en måned. Måske endda halve til hele år. Men uanset hvad, så bevar modet – også de dage, hvor det hele bare er træls, som vi siger heroppe i Nordjylland.

Stop op og mærk efter helt inde i dig selv: Hvordan du har det? Det er okay at være ked af det. Det er okay at blive frustreret. Det er okay at føle, at det hele kan være ligemeget. 

Så længe du ikke giver op. 

Kontakt mig

Hvis du sidder tilbage med spørgsmål eller er i tivl om, hvad du kan gøre for at komme videre, så er du altid velkommen til at kontakte mig på elseo@elseo.dk 

Du kan også finde mere information og inspiration her på min blog eller i min webshop www.ElseOshop.dk (åbner i en ny fane).