Seksualitet i overgangsalderen eller under behandling med antihormoner

Seksualitet i overgangsalderen

– eller under behandling med antihormoner

 

Seksualitet i overgangsalderen er noget, som rigtig mange kvinder oplever problemer i underlivet med. Det behøver ikke kun at være overgangsalderen, også antihormonel behandling kan give lignende gener.

Antihormoner kan bruges som led i medicinsk behandling, f.eks. i forbindelse med behandling af kræft, hvor man sættes i kunstig overgangsalder. Bivirkningerne er meget lig hinanden uanset om du er i kunstig overgangsalder eller om de biologiske år blot har indhentet dig.

Seksuelle gener i overgangsalderen

Når kvinder kommer i overgangsalderen, efter overgangsalder eller ved antihormonel behandling, sættes hormonproduktionen ned og det er grunden til, at mange af disse kvinder oplever en række seksuelle gener. Det er f.eks. meget normalt, at man oplever, at sexlysten daler. Nogle kan også have smerter efter samleje eller føle gener og ubehag i underlivet generelt.

Det kan skyldes tørre slimhinder, som er en naturlig følge af overgangsalder og antihormonbehandling.

Vaginal tørhed i overgangsalderen

Hvis du er eller har været i overgangsalder eller får antihormonel behandling, oplever du muligvis tørheden i skeden. Det gælder nemlig 90% af alle kvinder, som er i overgangsalder eller får antihormonel behandling og er derfor helt almindeligt.

Smerter ved samleje

Desværre kan tørheden resultere i smerter ved samleje og derfor opgiver alt for mange kvinder at have samleje med deres partner. Generne overskygger let fornøjelsen ved samleje. Udover de hormonale forandringer, der kan påvirke sexlysten, så kan smerterne også i nogle tilfælde være årsagen til, at kvinder oplever nedsat lyst – fordi samleje i stedet for at være noget dejligt og intimt nu forbindes med smerter og ubehag, der nogle gange varer ved i flere dage efter. Hvis det er årsagen til, at du oplever nedsat lyst – altså smerterne og ubehaget, så skal du vide, at du kan gøre noget ved det. Hvis du vil.

seksualitet i overgangsalderen - det kan du selv gøre for dig selv og din velvære

Hvad kan du gøre ved dine gener

Der er heldigvis gode muligheder for, at du kan få fugtigheden tilbage, blive smerterne kvit og igen nyde din seksualitet i overgangsalderen med alt, hvad det indebærer.

En af de vigtigste ting, du kan gøre, er at stimulere bækkenbunden. Så hvis du ikke allerede gør det, så begynd at lave bækkenbundstræning. Og gerne hver dag.

kkenbundstræning

kkenbundstræning stimulerer kontrollen med bækkenbunden, men også blodcirkulationen i bækkenet, som er med til at skabe de bedste vilkår for at komme tørre og sarte slimhinder til livs. Når man rammes af overgangsalder eller kommer i antihormonel behandling, så er det som om, at slimhinderne i skeden bliver tyndere og mere “sprøde”. Og det er det, der skaber de tørre slimhinder. Når du stimulerer slimhinderne ved at træne bækkenet, genskabes noget af det svampede væv i skeden, og det kan nedsætte generne.

Hvis du oplever problemer med at “fange” bækkenbunden, så kan du søge hjælp ved at kontakte en fysioterapeut i Dansk selskab for Urologisk, Gynækologisk og Obstetrisk Fysioterapi, hvor du kan finde en behandler i nærheden af dig, som er specialist i bækkenbund.

Derudover er der en række af andre ting, som du selv kan gøre ved dine problemer. Jeg har her samlet 6 gode råd til, hvordan du kan genskabe smidigheden, fugtigheden og nydelsen.

6 gode råd til seksualitet i overgangsalderen og tørre slimhinder

1. Brug en fedtcreme til underlivet

 

Cremen Critical Care er et godt bud på en fedtcreme, der kan give fugt i underlivet. Smør skeden både i skedeindgangen og et par centimeter indeni samt uden på kønslæberne. Smør dig hver dag, gerne flere gange dagligt. Når du smører med cremen, holdes skeden fugtig, blodcirkulationen øges og udtørring forhindres.

(shoppen åbner i et nyt vindue)

fedtcremer som seksuelle hjælpemidler til brystkræft

2. Brug en silikonebaseret glidecreme

 

Brug altid en silikonebaseret glidecreme under alle former for seksuelt samvær. Også selvom I ikke har samleje. Glidecremen beskytter slimhinderne og gør berøringen mere nydelsesfuld og intens. Jeg anbefaler en silikonebaseret glidecreme, fordi den beskytter bedre end en vandbaseret, da den lægger en beskyttende hinde på slimhinderne. Du kan også med fordel bruge en silikonebaseret glidecreme ved anden fysisk aktivitet, hvis du generes af friktion fra f.eks. trusser, cykelsaddel eller andet.

Læs mere om glidecreme her <–

(shoppen åbner i et nyt vindue)

seksuelle hjælpemidler til brystkræft silikonebaseret glidecreme

3. Brug en vibrator

 

En vibrator har mange flere funktioner end at stimulere og give nydelse.

Når du stimulerer med en vibrator, øges blodgennemstrømningen i underlivet og slimhinderne, og det kan være med til at holde slimhinderne fugtige og smidige.

Læs min vibratorguide her <–

(shoppen åbner i et nyt vindue)

seksuelle hjælpemidler til brystkræft enkelt produkter

4. Træn din bækkenbund

 

Ja, den tager vi lige igen. Som tidligere nævnt, så kan bækkenbundstræning have en positiv effekt på tørre og sarte slimhinder.

En sund bækkenbund er en stærk bækkenbund, der giver de bedste vilkår for at komme smerter og ubehag til livs.

Læs min guide til bækkenbundstræning her <–

(shoppen åbner i et nyt vindue)

bækkenbundstræning til seksualitet i overgangsalderen

5. Vaginal træning med et dilatorsæt

 

Hvis du oplever, at din skede er blevet snæver som følge af de tørre slimhinder, kan du med fordel bruge et dilatorsæt til gradvist at udvide den igen. Læs mere om det på dilator.dk

(shoppen åbner i et nyt vindue)

seksuelle hjælpemidler til brystkræft vagiwell dilatorsæt til vaginal træning

6. OhNut painbuffer

 

En painbuffer kan afhjælpe den dybe penetrering ved samleje, så I stadig kan have samleje uden at du behøver at bekymre dig om eventuelle smerter. En OhNut painbuffer sikrer, at penis ikke kommer dybere ind end I ønsker det – uanset hvilken stilling I er i og med hvilken styrke, din partner bruger.

(shoppen åbner i et nyt vindue)

seksualitet i overgangsalderen painbuffer

Godt på vej mod en sund seksualitet i overgangsalderen

Hvis du følger disse råd, er du godt på vej til at kunne genskabe dine slimhinder, så du bliver fri for dine gener og ubehag og kan blive i stand til at nyde samleje igen. Måske helt uden smerter.

Hvis du alligevel bliver ved med at opleve gener, vil jeg råde dig til at gå til din egen læge, som kan give dig en henvisning til en offentlig sexologisk klinik. Du kan også opsøge en klinisk sexolog med speciale i seksuelle dysfunktioner.

Du kan finde alle de nævnte produkter i min webshop www.ElseOshop.dk. Her finder du også et udvalg af andre produkter, du kan bruge til din seksualitet i overgangsalderen eller under behandling med antihormoner.

Jeg har også lavet nogle pakker, hvor de bedste produkter er samlet for, at du kan genskabe et velfungerende underliv, og få en seksualitet i overgangsalderen, der fungerer.

Jeg håber, du kan bruge mine råd, så du kan få styr på dine tørre og sarte slimhinder.

 

De bedste hilsner

Sexolog og sygeplejerske Else O