Seksualitet med smerter i underlivet

Seksualitet med smerter i underlivet

Seksualitet med smerter i underlivet kan let gå hen og blive en stor prøvelse for et parforhold. For når samleje medfører store smerter for den ene part, kan det næsten ikke undgås, at det også går ud over sexlivet. Og dermed resten af forholdet. Et velfungerende sexliv er nemlig en af grundstenene i et godt parforhold, fordi det er med til at styrke intimiteten og samhørigheden mellem to mennesker.

Hvis du selv lider af smerter i underlivet, kan du måske nikke genkendende til, at sex lidt er blevet en pligt, som helst bare skal overstås så hurtigt som muligt – eller bare helt undgås. Og det er der ikke noget at sige til. For måske ved du ikke, hvad du skal gøre for at undgå smerterne og det, der skulle være noget smukt, frækt og dejligt, bliver i stedet en kilde til tårer, frustrationer og skænderier.

Og hvad gør du så?

Det vil jeg forsøge at hjælpe dig med at finde ud af. Så hæng på og find ud, hvad du selv kan gøre. 

Men allerførst…

Find årsagen til smerterne i underlivet

Det er først og fremmest vigtigt, at du finder ud af, hvad dine smerter, forandringer eller gener skyldes. Jeg anbefaler ikke, at du bare begynder at “behandle” dig selv eller prøve forskellige ting uden, at du først lige har været en tur omkring lægen. 

Alle forandringer i underlivet, om de så er længerevarende eller om de er gentagne (altså kommer igen i perioder) skal undersøges af en læge for at udelukke sygdom. Forandringer i underlivet kan nemlig både skyldes sygdom, stress eller andre livsfaktorer. Og det bør du få afgjort først.

Når du kender årsagen til dine problemer, bliver det også lettere at behandle

Langt de fleste underlivssygdomme kan behandles enten ved egen læge, ved en gynækolog eller ved en klinik for vulvodyni (fælles betegnelse for kroniske smerter i underlivet). 

I første omgang er det vigtigt, at du følger de anvisninger, din læge er kommet med. Konfererer med din gynækolog, læge eller behandler inden du starter med noget nyt. Man skal altid sikre sig, at den behandling man starter på ikke kambolerer med den behandling, der er igangsat. 

Når det så er sagt, så er der også nogle ting, som du selv kan gøre.

Hvad kan du selv gøre for en bedre seksualitet med smerter i underlivet? 

Når du skal til at finde ud af det, så ved jeg, at det godt kan være noget af en jungle at skulle igennem for at finde det helt rigtige.

Jeg vil forsøge at hjælpe dig lidt med at overskue det og fortælle dig om nogle ting, som du kan gøre for dig selv og ikke mindst dit underliv. Tag det med, der passer til dig og din situation. 

Fugt og bekyt slimhinderne 

En kombination af fugtighedscreme, som giver fugt til de sarte slimhinder og glidecreme, som beskytter slimhinderne er et solidt skridt i den rigtige retning.

Fugtighedscreme er virkelig et must når man taler om sarte slimhinder i underlivet. Man kan få cremer, der er lavet specielt til det sarte underliv. Cremen skal påføres 1-2 gange dagligt – hver dag. Udover at tilføre en masse fugt til slimhinderne, så vil det, at du smører slimhinderne, også være med til at stimulere blodgennemstrømningen i slimhinderne. Begge dele er vigtige i helingsprocessen. 

Læs mere om fedtcreme til underlivet her <–

Du bliver ført hen i min webshop.

fedtcremer som seksuelle hjælpemidler til brystkræft

En glidecreme vil beskytte dine slimhinder ved, at den lægger en beskyttende hinde over dem. Derved mindskes smerter, ubehag og gener. Friktion, både i forbindelse med sex og samleje, berøring/stimuli og ved fysisk aktivitet, hvor for eksempel tøj, en cykelsaddel eller andet, der kan genere slimhinderne, undgås.

Læs mere om glidecreme her <–

I min webshop kan du læse mere og købe din favorit.

seksuelle hjælpemidler til brystkræft silikonebaseret glidecreme

Træn dit underliv med et dilatorsæt 

Med et dilatorsæt kan du til gradvist udvide og genopbygge slimhinderne i underlivet, så du igen kan blive i stand til at dyrke sex. Såfremt du ikke har planer om at dyrke sex i fremtiden, er det stadig vigtigt, at du plejer dit underliv både for din egen komforts skyld, men også så du er i stand til at gennemføre f.eks. en gynækologisk undersøgelse.

Brug for hjælp?

Kontakt evt en fysioterapeut der kan hjælpe dig med at komme godt igang/igennem behandlingen. Du finder en fysioterapeut på www.dugof.dk

Træn dit underliv med en vibrator 

En vibrator kan bruges til meget andet end blot både fornøjelse. Du kan nemlig også bruge nogle vibratorers stimulering til træning af dit underliv. Når jeg taler om at stimulere med en vibrator, så er det ikke jagten efter en orgasme, som jeg er ude efter. Men det er det, at man med en vibrator kan komme meget dybere i vævet med en massage end man kan med fingrene. 

Vibrationerne er med til at stimulere blodcirkulationen, som er vigtig i genopbygningsfasen. Vibrationerne kan massere arvæv som derved med tiden bliver blødere og mere smidigt, og de kan være med til, at smerter i vævet med tiden opleves mindre. 

Der findes forskellige typer af vibratorer, så du kan få en mere målrettet massage eller en mere overordnet massage afhængigt af, hvad du har brug for. 

Hjælpemiddel til smerter ved samleje 

OhNut Painbuffer er et super godt supplement for kvinder, der ikke kan gennemføre traditionelt samleje på grund af smerter ved penetration. 

OhNut painbuffer virker ved, at den sættes på penis, hvorfra den forhindrer den dybe penetration. Den virker lidt som en stopklods samtidig med, at den stimulerer manden på skaftet af penis. 

Kvinden kan “gennemføre” samleje med den del af penis som “stikker udenfor” og manden vil fortsat blive stimuleret. 

I mellemtiden

Der kan jo godt gå lidt tid inden den behandling man nu er sat i gang med begynder at virke efter hensigten. I den periode kan det være rigtig svært at skulle “tage sig sammen til at dyrke sex”, hvis man oplever det ubehageligt eller smertefuldt. Men det betyder ikke, at I skal lægge sexlivet på hylden i mellemtiden. Tværtimod. Sex er nemlig meget mere end samleje!

Sex uden samleje

For at bevare nærheden og intimiteten mellem jer, vil jeg anbefale, at I i en periode lader være med at have samleje og i stedet fokuserer på alle de andre dejlige måder at være sammen på. Når I begynder at dyrke andre måder at være sammen på end det friktionsbaserede samleje, vil I højst sandsynligt opdage, at I kommer tættere på hinanden, oplever masser af nydelse og får mere ro til at arbejde med de sider af seksualiteten, som ikke fungerer.

Tal sammen

Start med at tale om det. Hvad er det, der er svært? Hvad føles pinligt, hvad savner I hver især, og hvilke behov har I? 

Når I taler sammen, er det vigtigt, at I ikke kommer med beskyldninger a la ”du gør heller aldrig…” eller ”du er så dårlig til….” osv. Hold bolden hos dig selv og sig i stedet ”jeg kunne godt tænke mig at prøve…” eller ”jeg kan rigtig godt lide, når du…”. 

Det kan også være en god idé at røre ved hinanden imens, f.eks. holde hinanden i hånden eller holde om hinanden, for at skabe et mere intimt og kærligt rum. Det gælder ikke om at såre hinanden og øge frustrationerne, men om at finde ind til hinanden, lytte til hinanden og forsøge at forstå hinanden på en god måde.

Vær sammen på en ny måde

Prøv i fælllesskab at finde ud af, hvordan I kan begynde at være sammen på en anden måde. I kan finde inspiration i intimøvelsen eller på Google, hvor I også finder masser af inspiration til, hvordan I kan dyrke seksualiteten uden at have samleje. 

Læs intimøvelsen

Vær intime 

Kys hinanden. Gerne hver dag og gerne længe. I skal ikke nøjes med tantekys, men prøv med de mere dybe, inderlige kys. Når I kysser, så styrkes intimiteten og kærligheden imellem jer. Og så bliver I faktisk lykkeligere af at kysse. Når man kysser dybt og længe, frigives der nemlig lykkehormoner i kroppen.

Erotisk massage

Brug massage til at nyde hinandens berøring og kom tættere på hinanden. Hvis du tilmelder dig mit nyhedsbrev, får du en gratis guide til erotisk massage. Og det kan du sagtens nyde – uden samleje.

seksualitet med smerter i underlivet - erotisk massage uden samleje. Sexolog Else O

Bliv inspireret af Tantraens verden

Tantra er genialt til intimt nærvær, og der findes mange gode øvelser, som er gode til at give hinanden stor nydelse. Også selvom I ikke har samleje.

Få rådgivning

Hvis I oplever, at det ikke rigtigt fungerer for jer, så er det ingen skam at søge hjælp hos en sexolog eller få en henvisning til et offentligt sexologisk center. 

Det er ikke meningen, at vi skal klare alting selv, og der findes dygtige behandlere, der er specialiserede i at kunne hjælpe jer videre med at finde hinanden og få et dejligt sexliv, hvis I vil.

Dejlig sex og intimitet giver et ordentligt boost til livskvaliteten og livsglæden, så der er ingen grund til at opgive det. 

Ingen samleje uden glidecreme

Når I føler jer klar til at eksperimentere med at have samleje igen, så sørg for at have en god glidecreme ved hånden. Jeg anbefaler altid en silikonebaseret glidecreme, fra f.eks. PJUR til at beskytte slimhinderne. Glidecremen får det hele til at glide nemmere og er med til at øge nydelsen og intensiteten. Husk hele tiden at mærke efter i kroppen, og lad være med at overskride grænser.

Rigtig god fornøjelse.

Hvis du har spørgsmål til, hvad du selv kan gøre eller til de produkter, jeg nævner, er du altid velkommen til at kontakte mig. 

PS: du finder et stort udvalg af erotiske hjælpemidler i min webshop www.ElseOshop.dk