12 mar Seksuelle problemer efter brystkræft
Seksuelle problemer efter brystkræft
Rigtig mange af de kvinder, der har brystkræft, kæmper også med andre problemer, der opstår som følge af kræften og ikke mindst behandlingen deraf.
I dette blogindlæg vil jeg fortælle dig om nogle af de seksuelle problemer efter brystkræft og hvad der kan ske med seksualiteten, når du skal igennem et behandlingsforløb samt hvilken betydning, det kan have på dig som person, dig som kvinde og ikke mindst din seksualitet.
Det er ikke sikkert, at det hele lige passer på dig og din oplevelse med brystkræft. Det er helt okay. Tag det, der har betydning for dig.
Du har kræft…
Du har lige fået denne besked. Langt de fleste får et chok. Lige i øjeblikket står tiden stille. 1000 tanker flyver igennem dit hoved. Du mærker en sten i maven og for en lille stund mister du fodfæstet. Sætningen kører i ring inde i dit hoved, du har brystkræft. Det er en helt uvirkelig sandhed, for du føler dig egentlig både frisk og rask og du har ikke mærket nogle symptomer på en alvorlig sygdom.
Hvad så nu?
For rigtig mange følges denne choktilstand af fortvivlelse over sygdommen og dens livstruende konsekvenser. Hvad sker der nu? Mister jeg brystet? Håret? Hvad med min kæreste/mand? Hvor lang tid har jeg igen? Eller overlever jeg måske? Kan jeg beholde mit arbejde?
Tankerne kan være mange og de kan være uoverskuelige og uovervindelige – lige der i dét øjeblik. Og lige dér starter behandlingsforløbet også. Tingene går stærkt.
Måske skal du opereres og have fjernet hele brystet.
Måske kun knuden.
Måske skal du have kemoterapi inden operation. Måske efter. Måske slet ikke. Måske skal du have strålebehandling.
Måske, måske, måske…
Spørgsmålene står i kø. Informationerne vælter ind. Og lige der, tænker du måske ikke ligefrem på seksualiteten. Lige der kan det faktisk være lidt lige meget. ”Bare jeg overlever”.
At det er blevet sagt betyder ikke, at det er blevet hørt
Det er lige her midt i alle informationerne, at du måske også får noget af vide om konsekvenserne af behandlingen af brystkræft. Men påvirkningen af seksualiteten ligger sandsynligvis meget fjernt. I hvert fald i første omgang. OVERLEVELSE er det, der fylder det hele.
Rigtig mange kvinder vil opleve seksuelle problemer efter brystkræft af en eller anden art. Nogle mere end andre. Nogle værre end andre. Og det vigtige her er, at du får at vide, at der kan gøres noget ved de problemer.
Men informationen omkring de seksuelle problemer er måske bare kommet der, hvor den er druknet i det virvar af informationer, der allerede fylder alt alt for meget. Og så kommer man fra det igen.
Mange er måske klare over, at der er nogle konsekvenser ved behandlingen af brystkræft. Og nogle tager de seksuelle problemer lidt som en selvfølge og har det egentlig også okay med at skulle leve med det. Mange oplever, at de i starten bare har brug for sikkerhed, overlevelse og at være sammen med sine nærmeste. Så det at skulle ”undvære en smule sex”, betyder ikke så meget. Ikke lige nu og her. Nu skal der kæmpes, overleves og planlægges.
Det er også helt okay. Til at starte med.
På den anden side af kræften
Men når du så føler, at der er overskud til igen at dyrke seksualiteten, så kan der være udfordringer, som du måske ikke lige havde tænkt over.
De udfordringer kan sætte hele seksualiteten på standby i og med, at du ikke ved, hvordan du skal håndtere dem. Og du har jo (måske) fået information om det tidligere (som druknede i alle de andre informationer) eller måske har personalet ikke lige tænkt på, at de også skulle informere dig om det.
Mange kvinder vænner sig til de seksuelle senfølger. De tænker ikke over det i første omgang. MEN når de kommer så langt, at behandlingen er færdig, eller i hvert fald det værste er ovre, så kan det være, at problemerne dukker op.
“ Du har overlevet kræft, det er da det vigtigste “
Lige præcis denne udtalelse kan være medvirkende til, at mange kvinder ikke lige får søgt om eller spurgt om den viden, de har brug for omkring behandlingsmuligheder og hjælp til seksualiteten og de problemer, de oplever som følge af kræften. Det kan være, de ikke har tænkt, at problemerne har noget med deres sygdoms- eller behandlingsforløb at gøre.
De har måske nævnt det for en veninde, en behandler eller en tredje, at de savner det seksuelle, og at det er en udfordring. Og så har de fået dette svar. Det kan være med til at fastholde dig i tanken, at det er noget du “bare må vænne dig til at leve med”. Men de har måske givet det svar, fordi de ikke lige vidste, hvad de ellers skulle svare.
Og så tænker man, at det må jeg leve med. Det kan også være, at informationerne udebliver af helt andre årsager. Det er heldigvis ved at ændre sig.
Hvad sker der med seksualiteten når du har brystkræft?
For rigtig mange kvinder er brysterne forbundet med en stærk side af deres femininitet og kvindelige identitet. Og ikke mindst er de forbundet med seksualitet, da det for mange er en vigtig erogen zone med betydningsfuld stimuli i forbindelse med seksuelt samvær.
Det at blive ramt af brystkræft kan true både din kvindelighed og dine moderlige instinkter. Du kan miste den gennerelle tillid til dig selv, hvis du føler dig svigtet af din egen krop. Og den seksuelle tillid til dig selv og din krop påvirkes i høj grad og mange formår ikke selv at finde den igen.
Men de seksuelle problemer opstår ikke nødvendigvis kun på grund af brysterne.
Psykiske påvirkninger af seksualiteten
De seksuelle forandringer hos en kvinde, der har brystkræft, er både fysiologiske og psykologiske. Det allerførste er selve diagnosen brystkræft, som kan påvirke dig. På flere forskellige måder. Hjælpeløshed, depression, frygt er alle påvirkninger, der i sig selv kan fjerne den seksuelle lyst og lade dig stå tilbage med en tom følelse.
Nedsat seksuel lyst er ofte den største påvirkning af seksualiteten. Den nedsatte lyst kan skyldes flere forskellige faktorer.
Mange kvinder oplever, at lysten til sex helt forsvinder. Der er andre ting som er vigtigere lige nu og her. Men nogle kvinder oplever at føle skyld over, at de ikke længere har den seksuelle lyst, men de ved heller ikke, hvad de skal gøre ved det. Måske er de ikke opmærksomme på, at seksualiteten er påvirket, fordi den bare er lukket ned for. Hvis de føler sig presset af en partner som har lyst, kan det også gøre, at de får endnu mindre lyst.
En ændring af kropsbilledet; det at have fået fjernet hele/dele af brystet, måske brystvorten, kroppen har ændret sig, er sammen med de mange mentale op- og nedture, der følger diagnosen brystKRÆFT, også en stor påvirkning på lysten til sex.
Hvis du er i et forhold, hvor din partner har en velfungerende lyst og et ønske om et aktivt sexliv, kan det let gå hen at gøre ondt værre, hvis ikke I får talt om det med hinanden.
Fysiske påvirkninger af seksualiteten
Også de fysiologiske forandringer kan have stor indflydelse på din seksualitet. Nogle kvinder oplever smerter og gener og forandringer i slimhinderne i underlivet der kan påvirke så meget, at de rent fysisk ikke er i stand til at gennemføre samleje.
For nogle forbliver påvirkningerne i det små, og er som sådan ikke et problem i hverdagen. For andre er konsekvensen stor og forværres med tiden. Og når seksualiteten først er påvirket og man ikke selv formår at få den til at fungere igen, kan det betyde, at ens egen seksuelle selvværd påvirkes, ens forhold til partneren, ens parforhold og livskvalitet udfordres.
Herunder kan du læse mere om de forskellige faktorer, der kan spille ind og påvirke din seksualitet under et behandlingsforløb for brystkræft.
Operation
Selve operationen kan, uanset om du får fjernet brystet helt eller delvist, medføre
- manglende seksuelt selvkropsbillede
- nedsat seksuel selvtillid
- nedsat sensitivitet mistet erogen zone ved tab af bryst/brystvorte
- forandret udseende af brystet
- smertefulde ar
- smertefulde påvirkninger af lymfeknuderne med hævelse til følge
Disse forandringer kan efterlade dig med et ændret kropsbillede, der nogle gange kan få dig til at føles fremmed, grim og misdannet.
Nogle kvinder vil på denne baggrund ikke længere føle sig attraktive og de kan tilmed komme til at føle sig skamfulde over egen krop. Og det kan påvirke parforholdet ved, at du kan komme til ubevidst (eller bevidst) at trække dig fra din partner eller misforstå hans hensyn til dig. Han vil jo helt sikkert dig det bedste, men det kan være svært at finde ud af, når man ikke lige får talt om det, eller ikke lige ved hvad eller hvordan man skal gøre.
Det ændrede kropsbillede vil ofte påvirke seksualiteten i negativ retning. Også din evne til at elske dig selv kan bliver sat på spidsen. Det kan påvirke din seksuelle aktivitet, hvad enten det er alene eller med din partner.
Rekonstruktion
På baggrund af det ændrede kropsbillede og dit seksuelle syn på dig selv, er vigtigt at tale om rekonstruktion af brystet og overveje muligheden. Selvom det umiddelbart kan opleves som et plaster på et sår, som aldrig vil hele, bør du overveje muligheden. Det kan være den helt rigtige løsning at få det lavet, men det kan bestemt også være den rigtige løsning hvis man lader være.
Stråleterapi
Stråleterapi påvirker også seksualiteten og det på forskellige måder. Blandt andet kan det give inflammation i huden i området, der behandles. Hvis armhulen også behandles, kan det give lymfødem. Stråleskaderne kan give ubehag eller smerte ved berøring af huden i området, som kan påvirke den seksuelle nydelse. Når den intime berøring pludselig opfattes som en smerte, både fysisk og psykisk, sættes berøring i en anden kontekst.
Alle de påvirkninger kan indirekte have en negativ påvirkning af den seksuelle opfattelse.
Antihormon behandling
Antihormon behandling påvirker hele systemet. Ikke bare kræftknuden. Mange oplever, at de kommer i overgangsalder med hedeture, svedeture, nattesved og irritabilitet. Derudover oplever mange en negativ påvirkning af slimhinderne i underlivet.
Påvirkning af slimhinderne ved behandling af brystkræft
Vaginal og vulva atrofi kan opstå, der hvor vævet i underlivet – herunder skeden – trækker sig sammen. Det kan besværliggøre samleje på grund af smerter og gener ved penetration. Slimhinderne bliver også tørre og seksuel lubrikation mindskes, så du kan opleve smerter ved samleje samt gener såsom svie, kløe og smerter efter samleje fordi slimhinderne påvirkes.
Kemoterapi
Kemoterapi påvirker ikke kun kræftcellerne, men rammer generelt celler i kroppen og har nogle bivirkninger. Du kan risikere at tabe håret, opleve træthed, opleve generelt ubehag såsom kvalme, du kan tage på i vægt. Alt sammen noget som kan påvirke seksualiteten generelt og kan give nedsat lyst.
Også hormonale forandringer kan påvirke den seksuelle lyst negativt.
Få hjælp til seksualiteten når du har brystkræft
Måske sidder du lige nu og her og nikker genkendende til en eller endda flere af de problemstillinger, jeg præsenterer dig for her. Måske gør du ikke. Uanset hvad, så håber jeg, at jeg har været med til at give dig en klarhed og et overblik over, hvad nogle af dine problemer kan skyldes, så du kan få åbnet for dialogen om at få hjælp til din seksualitet når du har brystkræft.
Om du er 40 eller 80 år, så er det vigtigste for dig, at du italesætter din seksualitet og gør opmærksom på dine problemer og dit ønske om at få hjælp. Hvis du har behov for det.