Tag din seksualitet alvorligt

 Tag din seksualitet alvorligt

Tag din seksualitet alvorligt, hvis du oplever, at sundhedssystemet ikke gør det. Stå fast og lyt til dig selv. For det kan nogle gange være svært at få en ordentlig rådgivning i sundhedsvæsnet, når det kommer til seksualitet i forbindelse med sygdom.

Men der ER noget at gøre. Der ER hjælp at få. Og du kan komme ud på den anden side med seksualiteten i behold.

Desværre har jeg alligevel ofte oplevet, at mange helt dropper seksualiteten, når de bliver ramt af en sygdom. De aner simpelthen ikke, hvad de skal stille op. Og det er synd, for et tilfredsstillende sexliv kan give oaser af velvære i en ellers svær tid.

Et dejligt og tilfredsstillende sexliv er godt for immunforsvaret, det gør os gladere og parforholdet trives bedre. Derudover bliver vi bedre til at mestre et svært sygdomsforløb. Så tag din seksualitet alvorligt – selvom det er svært.

Ikke et enestående tilfælde

Jeg blev for nylig ringet op af en ung kvinde, som havde brug for rådgivning til sex efter et sygdomsforløb.

Den unge kvinde havde fået stråleterapi for livmoderhalskræft, og derfor var slimhinderne i skeden blevet skadede. Hun havde smerter i underlivet og fik rifter ved den mindste berøring. Derfor var samleje helt udelukket, og hun havde fuldstændig mistet lysten til sex.

Hun havde først spurgt på afdelingen, hvor hun blev behandlet, om hvad hun skulle stille op med den manglende sexlyst og manglende evne til samleje. Men hun endte med at føle sig flov over at vise, at hun havde seksuelle behov.

Den unge kvinde havde spurgt en sygeplejerske til råds. Sygeplejersken sagde til hende, at hun tværtimod skulle føle sig heldig, fordi hun havde overlevet kræft.

 

der er jo så mange andre glæder i livet, og du bør fokusere på noget andet”.

Og hun er langt fra den eneste….

Men der er ingen grund til at droppe seksualiteten, fordi man bliver syg. Heldigvis.

Berøringsangst og manglende viden i sundhedssystemet

Som tidligere sygeplejerske er det dog ikke min oplevelse, at sundhedspersonalet ”svigter” af ond vilje. Jeg har selv været der, hvor jeg ikke vidste, hvordan jeg skulle håndtere spørgsmål, eller problematikker om seksualitet, fordi jeg ikke følte mig fagligt klædt på til det. Og derved fik jeg ikke hjulpet. Jeg “skiftede emne” og efterlod patienten med ubesvarede spørgsmål. Hvilket i øvrigt er en af grundene til, at jeg valgte at blive sexolog.

Ofte mangler de simpelthen den viden, der skal til for at kunne rådgive ordentligt. Med den manglende viden kommer en berøringsangst og frygt for, at det bliver pinligt. Og det kan af patienten opfattes som svigt. Som oftest er det ikke hensigten fra personalets side. Mange sundhedsprofessionelle aner simpelthen ikke, hvad de skal stille op. Ligesom jeg selv dengang ikke anede, hvad jeg skulle stille op og SLET ikke, hvem jeg kunne spørge til råds.

Og det er derfor, at det er så vigtigt, at DU tager din seksualitet alvorligt.

Der er hjælp at få

Den unge kvinde følte sig svigtet af systemet og ringede derfor til mig, fordi hun nu selv ville tage hånd om problemet. Og det er beundringsværdigt! Jeg har mødt alt for mange mennesker, som nærmest har opgivet håbet om at have sex igen efter at have mødt samme holdning hos behandlere i sundhedsvæsenet – at de skal være glade for at være i live.

Men heldigvis er der masser af andre steder, hvor du kan få hjælp til dine problemer.

Her kan du få hælp

Hos egen læge – Din læge kan henvise dig til specialister

Sexologisk Center – Der findes flere sexologiske centre eller klinikker rundt om i Danmark

Privatpraktiserende sexolog med speciale i sygdom og seksualitet

Gynækologer eller fysioterapeuter med speciale i bækkenbund DUGOF.dk

Senfølgeklinikker, der begynder at åbne på de store sygehuse

Alle har en seksualitet

Vi har alle sammen en seksualitet, og den mister vi ikke, når vi bliver ramt af sygdom. Vi bliver måske nødt til at finde nye veje og have sex på nye måder og eventuelt benytte erotiske hjælpemidler. Men der er absolut ingen grund til at lægge sexlivet på hylden “bare” fordi vi er, eller har været, ramt af sygdom. Tværtimod!

alle har en seksualitet. tag din seksualitet alvorligt

Find din seksualitet igen

Derfor er mine råd til den unge kvinde, og til dig, som læser med her:

Tag dig selv alvorligt

r du ønsker at genfinde din seksualitet, skal du tage dig selv alvorligt. Også selvom andre måske mener, at du burde fokusere på noget andet. Det er dit liv og din seksualitet.

Lyt til dig selv og dine behov

Mærk efter hvad du har behov for, og hvad du har lyst til. Og gå efter det.

Stil eventuelt krav om at blive henvist til en relevant behandler, f.eks. en autoriseret sexolog med speciale i sygdom og seksualitet. Eller få en henvisning fra din læge til et af de Sexologiske Centre, der er i hver region

Find inspiration til en ny seksualitet

Kig i blade, bøger og film og udforsk, hvordan du igen kan få et dejligt og tilfredsstillende sexliv. Prøv at google nogle af dine problemer eller læs med i brevkasser, hvor andre måske taler om det samme problem, som du har.

Hvis du har mod på det, kan du måske få inspiration fra dine nærmeste veninder.

Du kan også finde inspiration i min bog: ”Når kærligheden bliver svær – for patienter og pårørende”.

Erotiske hjælpemidler

Erotiske hjælpemidler kan behandle symptomer og nedsætte smerter og gener. Seksuelle produkter kan altså gøre dig i stand til igen at blive seksuelt aktiv, men de kan også hjælpe dig med at finde de nye veje, som du har brug for, når du gerne vil genfinde dig selv og din seksualitet.

Jeg er specialist i sygdom & seksualitet og jeg er ekspert i erotiske hjælpemidler. Du er altid velkommen til at kontakte mig, hvis du trænger til nogle gode råd til, hvad der kan hjælpe dig.

Se dig omkring i min webshop —> www.ElseOshop.dk <— hvor du finder erotiske hjælpemidler (Shoppen åbner i et nyt vindue).

Tag din seksualitet alvorligt. Du vil ikke fortryde det.

Held og lykke

De bedste hilsner

Sexolog og sygeplejerske, Else O.