Underlivsproblemer efter brystkræft – et sundt underliv handler ikke om sex

Underlivsproblemer efter brystkræft

– et sundt underliv handler ikke bare om sex

Underlivsproblemer efter brystkræft kan man behandle, og det er vigtigt at fokusere på, for at du (igen) kan få det godt. Det vil blandt andet få indflydelse på din følelse af at være kvinde og din velvære generelt. 

Et sundt underliv betyder bare rigtig meget. Og det gælder uanset om du er seksuelt aktiv eller ej. Og uanset om du har planer om at blive seksuelt aktiv igen eller ej. 

Gener fra et underliv i ubalance 

Hella er en ældre dame sidst i 70’erne. Hun er brystkræftpatient og har fået fjernet begge bryster og været igennem kemobehandling. Hun er gift med Hans, og de har kendt hinanden siden gymnasietiden. De er hinandens bedste venner og har haft et fantastisk (sex)liv sammen. De sidste 10 år har de ikke været seksuelle samme pga. hans rejsningsproblemer og hun mistede lysten efter overgangsalderen. Men de nyder hinanden i hverdagen, bare ikke på den seksuelle måde. Nu er det mere intimiteten, der er i fokus.

Hella er aktiv gymnast og nyder sine ugentlige træningsdage med veninderne. Men hun oplever, at hendes gener i underlivet forværres og hun har indimellem brug for pauser fordi hun er generet i underlivet at gymnastiktøjet som “gnaver”. Derudover kan hun ikke cykle de lange daglige ture, som hun plejede, fordi turen i sadlen giver problemer efterfølgende.

Det handler ikke (kun) om sex 

Hella oplever altså en lang række problemer, som generer hende i hverdagen. Problemer, der kommer fra underlivet, men  som intet har med sex at gøre. Så når du bør tage dig af dit underliv, så er det altså ikke kun med henblik på, at du skal have sex igen. Det er med henblik på, at du skal have et godt liv uden smerter, gener og ubehag.

Udover at få det det bedre i hverdagen, er det også dejligt for dig at få bugt med underlivsproblemer efter brystkræft, hvis du

 

Skal gennemgå gynækologisk undersøgelse

Er aktiv i hverdagen, men nu er generet at de sarte slimhinder, som giver problemer og hæmmer dig i det, du gerne vil, hvis du f.eks. føler, at dit tøj gnaver, at cykelsadlen generer, at du bliver øm af ridning på hesteryg eller ikke længere kan nyde svømmeture i svømmehallen

Bliver generet af intim berøring enten af dig selv eller din partner

Får tilbagevendende blærebetændelser eller underlivsbetændelser grundet de sarte slimhinder

Gerne vil blive fortrolig med din egen krop igen, så du kan berøre dig selv. Det gælder både praktisk samt sensuelt og intimt.

Uanset hvad, så er det vigtigt med et velplejet underliv. Også selv om man ikke er seksuelt aktiv på “samleje måden”, men måske kun med onani. Eller bare for din velvære generelt, hvor der slet ikke er noget seksualitet overhovedet.

Min pointe er, at dit underliv ikke skal forbindes kun med sex og samleje. Dit underliv er en del af dig og du skal have det godt. Hele tiden. 

Der er altså en hel masse gode grunde til at gøre noget ved underlivet og ikke rigtig nogen god grund til ikke at gøre det.