Underlivssmerter efter brystkræft

Underlivssmerter efter brystkræft

Jeannette havde sex med sin mand – det ødelagde det hele 

 

Jeanette havde haft brystkræft. Og selvom hun var på den anden side af operationen og alt var okay – altså hun havde overlevet kræften – så var alt langt fra okay. 

Jeanette havde taget ca. 20 kilo på pga kemo. Hun kaldte dem for “kemo kilo”. Mange tror fejlagtigt, at når man har kræft og får kemo, så syner man hen og bliver til ingenting. Men virkeligheden er også, at rigtig mange faktisk tager på. 

Kiloene var dog ikke det største problem for Jeanette. Men det blev en del af problemet og det ændrede body image, hun stod overfor. Hun lignede ikke mere sig selv og hun følte sig forrådt af sin krop. Det påvirkede både hendes selvværd og hendes seksuelle selvværd.

Udover de ekstra kilo og det faktum, at hun havde mistet brystet, oplevede Jeanette også smerter i arret i og omkring brystet. Eller der hvor brystet engang havde siddet.

Smerterne fortsatte ud i armen og faktisk var smerterne nogle gange så slemme, at hun knap nok kunne ligge i sengen på den opererede side og få en god nats søvn.
For hende var drømmen om igen at ligge i ske med sin mand gledet længere og længere væk. Hun kunne næsten ikke tåle, at hendes mand rørte ved hende. 

Tilbage stod Jeanette med en ny krop, der både så anderledes ud og føltes anderledes.  For ikke nok med, at hun havde fået fjernet brystet og nu skulle vænne sig til at se sådan ud, så havde hun også taget på. Hun havde mistet håret. Og underlivet var heller ikke, hvad det engang havde været. 

Jeanette er langt fra den eneste

Jeg fortæller dig historien og Jeanette fordi det kunne have været hvem som helst. Det kunne have været enhver af alle de kvinder, der har haft brystkræft. 

For med kræften og behandlingen af kræften følger ofte en lang række af senfølger. Alle ting, der i meget høj grad har indflydelse på seksualiteten og derved hvem man er. 

Selvom man føler sig heldig og er taknemmelig for at have livet i behold, så står mange tilbage med en lang række af problemer. Og de problemer går som regel ikke bare væk af sig selv. 

Seksualitet ikke bare er en film man sætter på pause og starter igen når man vil

Det lærte Jeanette. Hun fortalte mig, at hun havde prøvet at træne med et dilatorsæt. Men hun nåede ikke langt i træningen før hun gav op. Det gik simplethen for langsomt (hun havde været i gang i et par uger) og hun mistede motivationen.

På en ferie med sin mand valgte hun at have sex med ham. De var jo afsted sammen på den her ferie i det skønneste paradis. Lige ned til det blå hav. 

Og han ville jo så gerne. Og hun ville jo også gerne. 

Det fortrød hun.

For resten af ferien kunne Jeanette ikke være med til at bade i det azur blå hav. Jeanette kunne ikke nyde de lange, lune aftener med sin mand. For Jeanette havde ondt i underlivet. Hendes slimhinder var ødelagte og saltvandet sved og gjorde ondt. 

Generelt oplevede hun, at hendes parforhold var meget påvirket. De var udfordret med hensyn til seksualiteten men også intimiteten. Jeanette kunne ikke altid finde ud af, hvad hun savnede mest. Om det var deres seksualitet som ofte endte med samleje eller om det var intimiteten. Altså de daglige små berøringer som hun altid havde sat så meget pris på. De var nu væk. Manden havde mistet modet, og han turde ikke røre ved hende, da han, på grund af hendes smerter, ikke altid havde succes med at nusse om hende. Og nu “turde” han ikke længere.

Underlivssmerter efter brystkræft – det går ikke bare væk

Jeg ser indimellem, at kvinder glemmer sig selv og mister tålmodigheden med den behandling de får. De tænker at “det går nok over igen”. Og så får de ikke sagt fra. Jeg bebrejder på ingen måde Jeanettes mand. Og heller ikke Jeanette. Men jeg er ked af, at det skulle helt derud og gå så galt.

For det går ikke bare over. Og man kan ikke bare genoptage sexlivet som det var før. Som en film, man har sat på pause.

Men mest af alt er jeg ked af det, fordi det kunne have været undgået. 

Vær ærlig om dine underlivssmerter efter brystkræft 

 

Hvis Jeanette havde kommunikeret, været ærlig og sat grænser og havde stået sammen med sin mand om det, så havde Jeanette også badet i det skønne hav de sidste dage af ferien… 

Seksualitet er ikke bare sex 

Seksualitet handler om meget mere end sex og samleje. Seksualitet er noget personligt og individuelt. Det er en stor del af, hvem det man er.

Jeg plejer at opdele seksualitet i 4 områder: 

Det biologiske 

Det biologiske er det biomedicinske, altså det vi på en måde kan “måle og veje”. At man oplever smerter ved samleje, at man har tørre slimhinder osv. er det biologiske. 

Det psykologiske 

Det psykologiske handler om, hvordan man har det psykisk i forhold til sin seksualitet, sine smerter, sit bodyimage m.m.

Det sociale 

Det sociale kan være de relationer, man har f.eks. til sin partner, om man har en partner eller om man er single og hvordan man er socialt.

Det kulturelle  

Det kulturelle afspejler den kultur, man er vokset op i. Er man åben over for seksualitet, eller om man er opdraget til at det er noget skamfuldt, der ikke bliver talt om? 

Alt det tilsammen påvirker seksualiteten i forskellig retning. Og det er derfor man bliver nødt til at se “det hele menneske” og ikke blot de tørre slimhinder.

Så hvad gør man nu, hvor man slet ikke er den samme mere? Nu hvor alt er forandret? Både udenpå men også indeni? 

 

Jeanette har fået hjælp til at takle sine problemer og hun er kommet i behandling for sine symptomer med underlivssmerter efter brystkræft. Det er jeg glad for. Men jeg ville ønske, at mange flere kvinder fik hjælp ligesom Jeanette nu får. For hendes historie er langt fra unik. Desværre.

Men der ER hjælp at hente. Og i langt de fleste tilfælde, så kan de her symptomer behandles. 

Hvor kan man få hjælp til underlivssmerter efter brystkræft? 

Der er mange muligheder for at få hjælp til underlivssmerter efter brystkræft. I det hele taget er der hjælp at hente til senfølger efter brystkræft. 

Jeg har skrevet et helt blogindlæg om, HVOR du kan få hjælp og HVORDAN du kan få hjælp. Du finder det lige her 

Jeg håber, at du også kan få den hjælp du har brug for, så filmen igen kan sættes på play. Uden at lave båndsalat. 

Har du spørgsmål eller er i tvivl om, hvad du skal gøre med din seksualitet, så er du altid velkommen til at kontakte mig.

Du kan også finde inspiration i min webshop, hvor jeg har et stort udvalg af seksuelle hjælpemidler.

PS: Du kan læse mere om seksuelle problemer efter brystkræft her –> Læs bloggen