01 jun Parterapi og sexologisk rådgivning – kan man komme uden sin partner?
Kan man få parterapi og sexologisk rådgivning uden sin partner?
Parterapi og sexologisk rådgivning. Sexlivet kører ikke. Det er meget længe siden, du og din partner opførte jer som vilde kaniner. Du tænker med vemod på de dage, hvor I slet ikke kunne holde fingrene fra hinanden. Men noget skete, og nu er der mere eller mindre kold luft i soveværelset – og det er ikke, fordi det er vinter, og vinduet står åbent. Det kan være på grund af manglende lyst, for meget rutine, sygdom, smerter i underlivet, præstationsangst, rejsningsproblemer eller noget helt andet.
Men du har besluttet, at nu kan det være nok! Og du har også besluttet, at du gerne vil have hjælp af en dygtig sexolog eller parterapeut, så der igen kan komme gnister under lagnerne. Men hvad nu, hvis din partner ikke vil med? Eller du bare synes, det er pinligt? Eller tror, at det hele er din skyld og du bare gerne vil klare det alene? Nytter det så noget at få parterapi og sexologisk rådgivning?
Det spørgsmål sidder mange med, inden de beslutter, at de gerne vil have hjælp til at komme videre. Hjælper det overhovedet noget at komme alene, når man er en del af et forhold?
Svaret er, som så meget andet, når det gælder menneskelige relationer, ikke sort/hvidt.
To om tingene
Når man er i et parforhold, hvor sex fylder for lidt og skænderierne for meget, er det altid en fordel at arbejde med det. Uanset om man gør det alene eller sammen med partneren. Det er selvfølgelig optimalt, hvis begge parter er med på den, men under alle omstændigheder er det sådan, at hvis den ene part begynder at ændre sig, vil det påvirke den anden. Og jo mere bevidst man bliver om sine egne handlemåder og årsager til den manglende gnist, jo bedre vil man kunne tale med sin partner om det på en ordentlig måde.
Når man oplever problemer af seksuel karakter, påvirker det hele forholdet. Nogle problemer kan klares ved en enkelt konsultation, andre tager lidt længere tid.
Desværre er der mange, som tager hele ansvaret på sig, fordi det er dem, som har ”problemet”. F.eks. manglende lyst, rejsningsproblemer, smerter i underlivet e.l. Men i et forhold er man altid to om tingene. Så selvom det måske er den ene part, som har problemet, påvirker det også den anden. Derfor er det vigtigt, at man ser det som en udfordring for forholdet, og ikke kun den enkelte.
Find hinanden igen
Alligevel vælger mange at tage afsted alene. I hvert fald i starten. Og det er der slet ikke noget galt i. Mange synes, at problemer med seksualiteten er noget skamfuldt, som de måske ikke engang har talt med deres partner om og gerne vil løse på egen hånd, inden partneren inddrages – hvis han eller hun overhovedet får noget at vide.
Rådgivning af den ene part kan også have en stor effekt. Det kan blive nemmere at snakke med partneren, når man først har fået solo-rådgivning, fordi man har fået nogle indsigter og redskaber, der gør det lettere at tale om det på en god måde.
Men der er ingen tvivl om, at rådgivningen bliver allermest effektiv, hvis begge parter er sammen om det. De fleste finder også ud af, at de alligevel gerne vil inddrage partneren hen ad vejen.
Uanset hvad skal der tages udgangspunkt i, hvad der er det rigtige for dig og jer.
Summa summarum: Du kan godt få parterapi og sexologisk rådgivning alene. Og det kan være en meget, meget stor hjælp. Men hvis du har mod på det, så tag din partner med fra starten. Det kan meget vel blive startskuddet på en helt ny periode i jeres samliv, hvor I genfinder samhørigheden og kærligheden – og tager den seksuelle nydelse til helt nye højder.
Held og lykke.