Smerter i underlivet – prøv et dilatorsæt

Smerter i underlivet – prøv et dilatorsæt

Smerter i underlivet er desværre en overset lidelse, som alt for mange kvinder døjer med. 

Hele 9 ud af 10 kvinder oplever på et eller andet tidspunkt gennem livet at have underlivssmerter i større eller mindre grad.

Smerter i underlivet kan, udover det åbenlyst generende ved at have smerter, medføre mange problemer i dagligdagen. Brug af tamponer og bind kan blive umuligt og samleje kan medføre store smerter både under og i dagene efter. For nogle er det så slemt, at selv små, lette berøringer i og omkring skedeindgangen medfører smerter.

Årsager til smerter i underlivet

Smerter i underlivet kan have mange forskellige årsager, f.eks.:

 

  • Vulvodyni (samlet betegnelse for kroniske smerter i underlivet)
  • Ardannelse efter operation
  • Vaginitis (inflammation)
  • Lichen Sclerosus eller andre hudsygdomme
  • Vaginisme (skedekrampe)
  • Medicinsk behandling såsom kemo eller stråler
  • Senfølger efter kræftbehandling
  • Operation i underlivet 

Find årsagen til dine smerter i underlivet 

Uanset hvad, er det vigtigt, at du først får fundet årsagen, hvis du lider af smerter, gener eller ubehag i underlivet. Langt de fleste kan nemlig behandles, og når du ved, hvad det handler om, kan du nemmere gøre noget ved det, så du igen kan nyde en dagligdag fri for smerter – og have dejlig sex med din partner.

Du behøver ikke finde dig i at have underlivssmerter. Og når du har fundet årsagen, kan et dilatorsæt, eventuelt kombineret med anden behandling, være løsningen for dig.

et dilatorsæt kan hjælpe mod smerter i underlivet

Hvad er et dilatorsæt til vaginal træning?

Et dilatorsæt er et sæt af dilatorer/stave, der typisk består af 4-6 dilatorer/stave i forskellige størrelser. En dilator minder lidt om en tynd dildo, men forskellen er, at en dilator er lavet til vaginal træning og ikke til fornøjelse. De er specielt formede, så indføringen i skeden er så behagelig som mulig. De er designet til, at du kan lave øvelser, der langsomt udvider skeden. Jeg anbefaler det ofte til kvinder med underlivssmerter, og i langt de fleste tilfælde har det stor effekt.

Med eller uden vibrator?

Skal du vælge et dilatorsæt med eller uden vibrator? en stav med vibrator kan være en fordel i forhold til træningen.
Vibrationerne kan massere vævet bedre end staven alene, vibrationerne stimulerer blodcirkulationen i slimhinderne, som styrker disse. Vibrationerne kan blødgøre arvæv.

Du kan læse mere om dilatorsæt på min hjemmeside www.dilator.dk eller i min webshop www.ElseOshop.dk, hvor du også kan købe dilatorsæt. Siderne åbner i en ny fane.

Hvordan bruges et dilatorsæt?

Kort fortalt så bruges et dilatorsæt til langsomt at udvide skeden og blive fortrolig med penetrering. Og her er nøgleordet altså “langsomt”. Der findes ikke en hurtig løsning, men det kræver lidt arbejde at få styr på underlivet igen. Dog vil det være det hele værd. Du skal derfor sætte god tid af til øvelserne, og du må ikke føle, at du skal skynde dig videre til næste størrelse. Nogle kvinder kan hurtigt gå videre, men for andre kan det tage længere tid. Det er helt naturligt. Det vigtige er, at du hele tiden lytter til kroppen og ikke overskrider dine egne grænser.

Du skal starte med at bruge den mindste dilator, som langsomt indføres i skeden. 

Du må ikke forcere det eller på andre måder putte dig selv igennem smertefulde pinsler, men hele tiden sørge for, at det er så behageligt som muligt. Når du føler dig tilpas med den mindste dilator uden at have smerter i underlivet, går du videre til den næste størrelse. Sådan fortsætter du og med tiden kan du bruge den største dilator og herfra skulle du gerne kunne nyde samleje eller onani uden smerter.

Sexologisk rådgivning

For nogle kvinder er det en stor hjælp, hvis de samtidig med behandlingen med et dilatorsæt, får sexologisk rådgivning. Det kan være den hjælp, du har brug for, eller et skub i den rigtige retning, hvis du går i stå.

Det kan hjælpe dig med at blive mere tryg med behandlingen selv om det kan virke uoverskueligt og du har mistet modet.

Hjælp fra en dygtig sexolog kan for nogle være nødvendig når de når så langt i forløbet, at de nu skal til at “skifte stavene ud med din partner”. Nogle kan her opleve, at det ikke er så let, som de først troede.

Du er også altid velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål til dilatorsæt eller er i tvivl om du kan bruge et.

Du kan herunder downloade min gratis vejledning til, hvordan du kan bruge et dilatorsæt.

Held og lykke

De bedste hilsner

Sexolog og sygeplejerske, Else O.