12 mar Seksualitet efter brystkræft – genfind dig selv
Seksualitet efter brystkræft – genfind dig selv
Seksualitet efter brystkræft kan være en stor og svær mundfuld at sluge. For seksualitet er meget mere end sex, og det er faktisk en meget stor del af din identitet. Både som kvinde og som partner. Ved at arbejde med din seksualitet, kan du genfinde dine feminine sider og troen på sig selv. Du kan øge dit seksuelle selvværd og det kan give en bedre livskvalitet.
Men så nemt er det bare ikke altid, når man har gennemgået en behandling for brystkræft.
Selve forløbet kører ofte af sig selv. Og man gør hvad man kan bare for at følge med. Både i forhold til de fysiske forandringer, som kroppen skal igennem, men også de hormonale og psykiske forandringer og påvirkninger, man oplever igennem behandlingsforløbet.
Man når ofte ikke engang i nærheden af at tænke på seksualiteten, da alt det andet fylder meget mere, end man lige tror. Så når forløbet er ovre, kan mange kvinder ofte komme til at føle, at de er overladte til sig selv. De har været igennem et langt og opslidende forløb, og er nu på den anden side, hvor livet skal igen leves. Og så kan man godt komme til at føle, at man står alene tilbage med sine seksuelle problemer – uden at få den rette viden om den hjælp, der er at få.
Genfind din seksualitet efter brystkræft – hvad kan du selv gøre?
Men der er meget, som du selv kan gøre. Der er meget viden, som du selv kan bruge til at begynde med at arbejde med din seksualitet. Og skulle du løbe panden mod en mur, kan du altid få hjælp til at komme videre. Ofte er det et spørgsmål om at få spurgt (de rigtige).
Det vil jeg forsøge at hjælpe dig med. Men først vil jeg fortælle lidt om det, der kan påvirke seksualiteten. Det at få fjernet brystet er ikke nødvendigvis det eneste, der påvirker.
Nogle af de hyppigste seksuelle problemstillinger, kvinder oplever efter brystkræft, er
Nedsat seksuel lyst
Nedsat evne til at blive seksuelt opstemt og lubrikere (blive våd)
Dyspareuni (smerter ved samleje)
Forandringer af vævet i underlivet
Træthed
Identitetskrise
Der er selvfølgelig også påvirkninger udover disse, som kan spænde ben for din vej tilbage til sex(livet). Nogle kvinder oplever nemlig også en frygt for, at deres partner forlader dem, hvis ikke de kan genfinde den seksuelle aktivitet.
Det at skulle tale om de forandringer, man oplever i seksualiteten, kan være svært og ofte ved man ikke, hvor man skal starte. Nogle gange kan man heller ikke forklare helt præcist, hvad det er, der sker eller hvad det er, der gør det svært.
Andre gange kan man simpelthen bare ikke finde ud af det, fordi man er gået forkert af hinanden, og det blot er blevet værre, fordi man måske har misforstået hinanden. Det kan i nogle tilfælde resultere i, at kvinden alligevel gennemfører seksuel aktivitet på trods af smerter og ubehag og uden egentlig at have lyst til det. Nogle har følelsen af, at “bare jeg gennemfører, så bliver det godt”.
Men gør det nu det, hvis du dagene efter oplever ubehag og smerter i underlivet? Hvis det betyder, at næste gang I skal være sammen, så er det tankerne om ubehaget og smerterne der fylder mest? Og at ikke udsigten til nydelse og orgasme forsvinder?
Behandling af seksuelle dysfunktioner ved brystkræft
Behandlingen af de seksuelle udfordringer er ofte en kombination af flere. Nogle gange kan du med råd og vejledning fra din behandler, komme videre og selv løse tingene. Andre gange kræver det yderligere undersøgelser eller samtaler, hvor både du og din partner lytter med. Andre gange igen skal der mere intensiv behandling til for, at du/I kommer i mål.
Behandlingen kan være en kombination af rådgivning, undervisning, terapi, sexologisk rådgivning, kommunikationstræning samt brugen af medicin og seksuelle hjælpemidler. Du kan få hjælp i det offentlige helt gratis. Men forvent ventetid. Hvis det er lettere for dig at søge hjælp i det private, skal du forvente at betale for det selv, men her vil ventetiden som regel være meget kortere.
Vær åben og inddrag gerne din partner
Selv om det måske er en udfordring for dig, så prøv at være åben over for din partner (og dig selv). Vær ærlig og få startet dialogen så tidligt som muligt, så I taler samme sprog og forstår hinanden bedre. Hvis du oplever, at det er svært at tale om seksualitet og seksuelle problemer, så gør din partner det sikkert også.
Husk, at din partner ikke kan gætte, hvad du tænker og føler, selvom det for dig kan virke oplagt. Derfor er det vigtigt, at du gør meget ud af at forklare, hvad du oplever, føler, tænker, ønsker, osv..
Seksuelle problemer er ofte præget af, at man ikke ved, hvad der sker. Hvis du oplever ubehag ved samleje, men ikke kan forklare hvorfor, så kan det være utrolig svært at forklare til sin partner, og svært for dig selv at forstå. Men når du får sat ord på dine problemer, bliver det ofte lettere at håndtere og lettere at acceptere.
Rekonstruktion og udseende
Mange kvinder, der har haft brystkræft, står tilbage med et ændret kropsbillede. Og det kan ofte være noget, man lige skal vænne sig til. Giv dig tid til at tænke på det næste skridt, fordi meget af det, kan der gøres noget ved. Rekonstruktion af bryst og brystvorte, paryk, specielt undertøj osv., er bare for at nævne nogle, der kan være med til at gøre en forskel for dig med de ting, du finder svære.
Så giv dig tid til at mærke efter. Selv om du måske i første omgang ikke kan se behovet for at få lavet en rekonstruktion, så kan det godt dukke op senere i forløbet, når du er mere ovenpå og lettere kan overskue tingene, osv..
Ro og intimitet – seksualitet set med andre øjne
Lyt til dig selv og hvad du har brug for. Afslapningsteknikker kan gøre underværker for dig på vejen mod at genfinde din seksualitet efter brystkræft. Når du er rolig og slapper af, så kan du lettere arbejde med dig selv og mærke, hvad du har brug for.
I forhold til seksualiteten kan det også være af stor betydning, hvis du ser på den med andre øjne. Måske kan det være en fordel i en periode, at du sætter fokus på intimitet og sensualitet i stedet for sex og samleje. I hvert fald indtil du er klar til det. Selvom du måske er nødt til for en stund at skulle lukke ned for seksualiteten, så behøver du ikke at lukke helt ned for alt. Bevar intimiteten og skru op for den i stedet. Nus, kys og bare nyd at ligge tæt med en eventuel partner.
Selvom du ikke kan have sex, kan det være med til at vedligeholde gnisten imellem jer i de perioder, hvor det er svært. Hvis du helt har mistet lysten, kan det også være det, der binder jer sammen som par. At I netop kan ligge tæt uden seksuelle følelser og at I kan kysse, at I kan holde i hånd og at I kan nusse og kramme uden at det nødvendigvis skal føre til noget. Det er ofte intimiteten, der bringer par sammen i de situationer, hvor tingene er svære og hvor seksualiteten er udfordret.
Det kan derfor være et vigtigt skridt for dig på vejen til at genfinde seksualiteten. Og det kan gøre det lettere for dig at skulle genfinde lysten, når ”bålet ikke er helt slukket”, og I lader nogle enkelte gløder være tændte.
Rådgivning til seksualitet efter brystkræft
Hvis du synes, det hele er svært og uoverskueligt, så er du langt fra den eneste. Her kan sexologisk rådgivning være en rigtig god løsning. Hvis ikke du har mødt den på din vej igennem behandlingssystemet, kan du finde dygtige sexologer i hele Danmark, der har specialiseret sig inden for sygdom og seksualitet. Du kan både få hjælp i det offentlige på et af landets Sexologisk Centre (denne behandling er gratis) eller ved en privatpraktiserende sexolog (her er det egenbetaling).
Lær dig selv at kende igen for at genfinde din seksualitet efter brystkræft
Du har haft brystkræft og du er overlevet. Men intet er som før. Uanset hvordan du er kommet igennem behandlingen. Og uanset om du har været ramt af mange bivirkninger eller om du er skøjtet let henover det hele, så er du påvirket i større eller mindre grad. Jo hurtigere du kan acceptere det, jo bedre.
Mange har et behov for at genfinde seksualiteten, når den er udfordreret. Det handler ikke om, at du ikke er taknemmelig for at have livet i behold. Det handler om, at selvom du har været syg, så behøver du ikke at affinde dig med andre problemer såsom seksuelle udfordringer. Især ikke når der er en løsning.
Det vigtige er, at du først skal lære dig selv at kende igen. Og det samme skal din partner. Giv dig den tid, du har behov for. Der er ikke en rigtig eller en forkert måde at komme igennem det på. Der er kun DIN måde at komme igennem det på, hvor der tages højde for dig, dit liv, dine behov, dine ressourcer. Hvis der er noget, du ikke er klar til, så er det vigtigt, at du siger fra. Lad være med at ”lade som om” du har lyst til at være seksuelt sammen med din partner, fordi du tror, at det forventes af dig.
Vær i stedet ærlig og sæt ord på dine tanker og følelser. I skal først sammen lære, hvordan I nu kan skabe den rette stemning for dig. Hvordan I kan være intime sammen. Hvad der skal til for at bringe dig i den rette stemning. Hvilke erogene zoner, I nu kan bruge og hvordan.
Det er en proces, I skal igennem for at finde frem til din nye seksualitet. Og den proces er meget individuel. Selvom andre i samme situation måske gør det uden problemer, er det ikke ensbetydende med, at det går ligeså let for dig. Men det betyder slet ikke, at du er forkert, fordi det ikke falder dig let. Det er blot fordi du ikke er nået dertil endnu, hvor du kan se det ”lette” i det.
Alternativ sex
Mentalt er du måske ikke den samme, som du var før, du fik brystkræft. Det at skulle igennem et kræftbehandlingsforløb påvirker nemlig langt de fleste mentalt. Men du er heller ikke den samme på det fysiske plan. De fysiske forandringer varierer fra person til person og fra periode til periode.
Når du skal genfinde din seksualitet efter brystkræft, så er det vigtigt, at du får gjort det, der er rigtigt for dig. Og det kan du finde ud af ved at være åben, eksperimentere og udvide din viden. Se muligheder frem for begrænsninger.
Erogene zoner
Mange skal starte helt fra begyndelsen med at mærke sig selv på den intime måde. De erogene zoner er jo lige pludselig forandrede. Og det kan give udfordringer, når det der virkede før, pludselig ikke gør det længere. Og hvad gør man så?
Jo mere bevidst du er omkring din egen seksualitet og dine egne intime zoner, jo lettere kan du bringe det i spil sammen med din partner. Det kan kræve, at du alene eller sammen med din partner, skal eksperimentere med berøring over hele kroppen og finde frem til, hvad der nu fungerer.
Onani
Find nye teknikker og nydelse ved at onanere. Det er en god måde at lære sig selv at kende på igen. Finder du det svært, kan du starte i det små i badet, hvor du, mens du sæber dig ind, kan blive mere bevidst omkring berøringen, og hvor det føles dejligt.
Der er intet forket i at onanere, selvom du ikke er seksuel sammen med din partner. Det kan derimod virkelig hjælpe dig på rette vej til at genfinde dig selv – og vejen tilbage til din partner.
Samleje
Det er ikke sikkert, at du kan gennemføre samleje lige med det samme. Og selv hvis du kan, er det ikke sikkert, du kan gennemføre samleje på samme måde, som du kunne før. Det kan være nødvendigt, at I lige nu skal starte på en frisk og droppe de gamle rutiner og finde en helt ny, fælles seksualitet.
Det kan også være at de stillinger, som I før havde som favoritter, nu skal skiftes ud med andre stillinger. Det kan være, at du skal erstatte sex med sensualitet og intimitet. Måske bare for en periode.
Nye samlejestillinger
Hvis du gerne vil have samleje, kan I prøve jer frem med samlejestillinger, som ikke giver dyb penetration eller bruge hjælpemidler til at undgå for dyb penetration. For netop seksuelle hjælpemidler kan være vejen frem til en velfungerende seksualitet. Overvej hvad et hjælpemiddel skal kunne gøre for jer og hvad I forventer af dem.
I kan f.eks. prøve OhNut Painbuffer, der er et seksuelt hjælpemiddel, der sørger for, at du ikke får en dybere penetrering, end du har lyst til eller kan klare. Du kan læse mere og købe den i min webshop www.elseoshop.dk
Dyrk sex uden penetration
Find seksuelle alternativer sammen ud fra jeres fælles interesser og behov. Vær åben for nye ting.
Søg alternative former for seksuelt samvær, hvor I måske arbejder mere med nærvær og det at være sammen end selve præstationen. For eksempel er Tantra sex og Tantra massage et godt alternativ til en dybere seksualitet med mere nærvær til trods for seksuelle problemer.
Erotiske hjælpemidler
Erotiske hjælpemidler kan hjælpe dig med at genfinde din seksualitet. Du kan bruge dem alene eller sammen med din partner, hvis du føler dig tryg ved det.
Erotiske hjælpemidler kan være et vigtigt skridt, når du skal genfinde seksualiteten fordi de kan behandle symptomer såsom smerter og andre gener, til daglig genoptræning af underlivet samt stimuli både seksuelt men også stimulering af vævet for at forbedre det. Seksuelle hjælpemidler er altså ikke nødvendigvis noget, som skal bruges i forbindelse med sex.
Verden er stor inden for seksuelle hjælpemidler og mange produkter kan have flere funktioner. Både som pleje og behandling, men også til tilfredsstillelse.